"Sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yok"

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Doğan: "Sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yoktur. Aslında bronzlaşıyorsanız cildiniz kendini korumaya çalışıyordur. Bronzlaşma derinin kendini korumaya çalıştığı bir savunma mekanizmasıdır" dedi.

Haberler 10.08.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bilimleri Üniversitesi Tp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Doan, Salkl bronzlama diye bir ey yoktur. Aslnda bronzlayorsanz cildiniz kendini korumaya çalyordur. Yani bronzlama derinin kendini korumaya çalt bir savunma mekanizmasdr. dedi.

Doan, AA muhabirine yapt açklamada, güneten yeterince korunmaynca 4-6 saat sonra ciltte kzarklk oluacan ve bunun 24 saatte üst seviyeye ulaacan söyledi.

Güne altndayken kzarklk olumamasnn kiinin yeterince korunduu anlamna geldiine iaret eden Doan, salkl bronzlama diye bir ey olmadn ifade etti.

Prof. Dr. Doan, unlar kaydetti:

Aslnda bronzlayorsanz cildiniz kendini korumaya çalyordur. Yani bronzlama derinin kendini korumaya çalt bir savunma mekanizmasdr. Tekrarlanan günelenmeler sonucu yine bir korunma mekanizmas olarak derinin kalnl artacak ve zaman içinde kronik güne hasar dediimiz kaba deri görüntüsü oluacaktr. Tüm bunlar göz önüne aldmzda, güneten koruyucu ürünleri birkaç temel amaç için kullanrz. Kzarklktan, güne nlaryla oluabilen deri hastalklarndan, erken cilt yalanmasndan ve deri kanserlerinden korunmak ve bu riskleri azaltmak öncelikli amaçlarmz. Tercih edeceimiz ürünler hem UVA hem de UVBye kar koruyucu olmaldr. Ayrca suya ve tere dayankl olmaldr, deriyle temasnda alerji ya da tahri oluturmamaldr. Genellikle piyasada kimyasal, mineral ya da hibrit ürünler vardr. Bu konudaki seçimlerde en büyük yardmc dermatolog olacaktr.

- Günee çklmadan en az 15 dakika önce koruyucu kullanlmal

Prof. Dr. Bilal Doan, güneten koruyucu ürün kullanmnn en büyük çekincelerinden birinin, günete kalma sürelerini uzatt yönünde olduunu belirterek, Kiiler güneten koruyucu sürdüklerinde istedikleri kadar günete kalma sürelerini artrmaktadr. Ancak ürün yeterli miktarda ve yeterli sklkta kullanlmadnda deri yalanmas ve kanser riski artmaktadr. Dolaysyla bulunulan aya ve yöreye göre deimekle birlikte, 10.00-16.00 saatleri arasnda güneten korunulmaldr. eklinde konutu.

Günete kalnan süre içinde de mutlaka koruyucu ürünlerin kullanlmas gerektiine iaret eden Doan, bu ilemin her 2 saatte bir ve suya girip çkldkça yinelenmesi gerektiini söyledi.

Prof. Dr. Doan, genellikle koruyucularn günee çklmadan 15-30 dakika önce sürülmesini önerdiklerini aktard.

- Günein dik olmad saat aralnda da D vitamini sentezleniyor

Doan, koruyucularla ilgili dier bir çekincenin de D vitamini sentezinin güneten koruyucu ürünle azaldn ileri süren tartmalar olduunu vurgulad.

Baz yaynlarda D vitamini sentezinin günein en dik olduu saatlerde en fazla olduundan bahsedildiini ve bunun da bu saatlerde günelenilmesi gereklilii gibi yorumlanabildiini ifade eden Doan, u bilgileri verdi:

Günein en dik olduu bu saatlerde deriye olan güne hasar da en yüksek seviyede olabiliyor ve dolaysyla kontrolsüz günelenmeler deri kanseri riskini artryor. Günein çok dik olmad ve dermatologlarn da önerdii saat aralnda günelenildiinde de D vitamini sentezi olmaktadr. Sadece 1-2 saatlik bir süre bile genellikle yeterli olacaktr. Yeterli olmadnda doktorunuzun önerisi dorultusunda D vitamini takviyesi almak daha emin gibi görülmektedir. Yani, deri kanseri riskini arttrmaktansa, kalrsa eksik D vitaminini dardan takviye etmek daha az zararl gibi görünmektedir. Özellikle yallara ve güneten ar korunanlara günlük D vitamini takviyesi her zaman önerilebilir. Özetle, kapal alanlar ve giysiler güneten korunmann en iyi yoludur.

Prof. Dr. Doan, güneten korunmak için apka kullanmnn da önemli olduuna deinerek, d aktivitelerin 10.00-16.00 saatleri aras kstlanmas ve bulutlu havada bile ultraviyole nlarnn yüzde 50nin üstünde yüzeye ulatnn unutulmamas gerektiini söyledi.

Gölgedeyken bile kum ve denizden yansmalar mutlaka aklda tutulmaldr. deal bir güneten koruyucu mineral ve kimyasal filtrelerin birliktelii ile elde edilir. diyen Doan, koruyucu ürün tercihi için dermatologlara danlabileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git