Sağlıklı kahve!

Sohbetlerin vazgeçilmezi kahve; gün içinde enerji veriyor, uykuyu açıyor ve kişiyi zinde tutuyor. Tüm bunların yanında birçok hastalıktan korunmada da yardımcı oluyor. Ancak kahvenin kaliteli malzeme ile uygun koşullarda hazırlanıp, belirli miktarlarda tüketilmesi gerekiyor.

Haberler 01.10.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Aslhan Altunta, kahvenin doru tüketimi için önemli önerilerde bulundu.

Hazr kahvelerden uzak durun

Salkl bir kahveden bahsetmek için öncelikle kahve türlerine deinmek gerekmektedir. Günümüzde hzl gelien kahve kültürü çok çeitli kahve türlerini hayatmza sokmu durumdadr. lk olarak marketlerde satlan granül kahve ad verilen ilenmi hazr ürünlerin tercih edilmesi önerilmemektedir. Kahve özelliini yitirmi, ilenmi, endüstriyel granül kahvelerin dnda, öütülmü kahve olarak adlandrlan dier tüm kahve türleri damak zevkine göre seçilebilir. Türk kahvesi, espresso, americano, filtre kahve gibi daha birçok çeidi bulunan öütülmü kahvelerin aromalar geldikleri bölgeye göre deiirken, sertlik dereceleri kavurma ve piirme yöntemlerine göre deimektedir. Örnein Asya bölgesinden gelen kahveler daha acms bir tat vermektedir. Orta ve Güney Amerika kahveleri en çok bilinen ve bizim aslnda en çok tükettiimiz türlerdir. Afrika bölgesinden gelenler ise daha vanilyal, meyveli tatlarda hafif kahvelerdir.

AROMALI KAHVELER ALINAN KALOR MKTARINI ARTIRIYOR

Salkl kahve tüketmenin temel noktas sade kahve tüketmektir. Eer sütlü tercih edilecekse bu oran kiinin günlük tüketmesi gereken süt miktarna göre belirlenmelidir. Ancak çok az tatlandracak kadar eklenen sütler hesaba katlmayabilir. Bunun yannda karamel, fndk, çikolata gibi aromalarn tümü kahvenin kalorisini artrmaktadr. Sürekli olmamak artyla aromal kahveler tüketilebilir ancak yüksek kalori oranlaryla günlük tüketim hakkndan kaybedilerek öünlerde kstlamaya gidilmesi gereklilii unutulmaldr.

çOK KAVRULAN KAHVE BESN DEERN YTRYOR

Meyve ve sebzelerde bulunan flavonoidler yararl biyokimyasal ve antioksidan etkiye sahip aromatik pigment bileikleridir. Is ilemiyle bütün besin maddelerindeki flavonoidler belli bir miktar deiime uramaktadr. Kahve de s ilemiyle bu deiime urad için lezzetinde baz deiiklikler yaanr. Bu nedenle çok koyu kavrulmu kahve yerine daha az kavrulmu ve orta kavrulmu kahveler tercih edilmelidir. Böylece hem flavonoidlerden daha çok yararlanlr hem de lezzet kayb yaanmaz. Az kavrulmu kahveler biraz daha ekimsi tada sahiptir. Orta kavrulmu kahveler ise biraz daha yumuak içime sahiptir. Lezzeti hangi kahve türünün tüketildiine göre de deimektedir. Ancak hangi kahve türü olursa olsun hem salk hem de lezzet açsndan çok kavrulmu kahvelerden ziyade az ya da orta kavrulmu kahveleri tercih etmek daha faydal olacaktr.

GÜNDE 2 BARDAK DEAL

Her eyde olduu gibi kahvede de bir dengeye göre gitmek gerekir. Ancak günlük kahve tüketim miktar içilen kahvenin sertlik derecesine göre deimektedir. Örnein espressonun kafein miktar filtre kahveye göre daha fazladr. Kahve türünün sertlii kavurma ekline göre de deiir. Bu nedenle daha orta sertlikte 3. ve 4. seviye kahveler önerilmektedir. çerisine koyulan kahve miktar da önemlidir. Ortalama 2 tatl ka kadar kahve ile yaplan 300-400 mllik bir kupadan günde 2 tane içmek tavsiye edilen tüketim miktardr.

AçKEN KAHVE TÜKETMEYN

Ev için satn alnan kahveler tüketim miktarna göre en fazla 1-2 ay içerisine bitirilecek ekilde satn alnmaldr. Kahveyi uzun süreler bekletmek hem lezzet açsndan hem de içeriindeki flavonoidler açsndan uygun deildir. 1-2 ayda bitecek kadar kahveyi evlerde stoklamak en dorusudur. Bunun yannda aç karnla, öün yerine kahve tüketimi kesinlikle önerilmemektedir. Kahve mide asidinin yükselmesine sebep olarak gastrit ve reflü riskini artrmaktadr.

Doru tüketildiinde diyabetten kansere kadar birçok hastala kalkan oluyor

Tüm bu koullara uygun tüketilen salkl bir kahve alkanlnn vücuda birçok faydas bulunmaktadr.

En önemli ve en çok konuulan özellii metabolizmay hzlandrmasdr.

Spor öncelerinde tüketimi önerilmektedir. Antrenmandan ve youn bir egzersizden sonra tüketilen kahve kaslardaki arlarn ve yorgunluun atlmasnda yardmc olur.

Gün içerisinde zinde kalmay salar.

Günde ortalama 2 fincan tüketildiinde tip 2 diyabetten korunma salamaktadr.

çeriindeki kafeinden dolay bilisel performans artrmaktadr.

Özellikle erkeklerde daha sk görülen safra kesesi ta oluumlarn azaltt bilinmektedir.

Oksidatif strese bal ritim hasarnn oluumunu önlemekte ve koruyuculuk salamaktadr.

Erkeklerde gut oluumu riskini azaltt bilinir.

Depresyonu ve depresyon riskini azaltt da çalmalarla ortaya konmutur.

Bilisel performans artrmasyla Alzheimer ve Parkinson hastalklarnn riskini azaltmaktadr.

çeriindeki kafeik asit ve klorojenik asit gibi baz antioksidan maddeler sayesinde vücudu tüm hastalklara kar savunduu gibi DNA bütünlüünü koruduu için baz kanser türlerinin tedavisinde de tüketimi önerilmektedir.

Ana Sayfaya Git