Sağlıklı Bir Kalbin Sırrı Doğru Beslenme

Kalp sağlığını korumak için kolesterol seviyesinin dengede olması büyük önem taşıyor. Bu nedenle kolesterolü yükseltecek beslenme alışkanlıklarından uzak durulması gerekiyor.

Haberler 06.12.2016 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketilen besinlerin doymu ya içerii açsndan zengin olmas da kalp hastal riskini artryor. Dengeli beslenmek hem kalp saln koruyor hem de kiiyi dier hastalklardan uzak tutuyor. Dyt. Berna Ertu, doru beslenme program ile kalp hastalklarndan korunmann yollarn anlatt.

Baklk sistemini desteklemek kalp salnz korur

Kalp saln korumak için düzenli ve dengeli bir beslenme program uygulamak, özellikle k aylarnda çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmek için 4 ana grup besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. C vitamininden zengin gdalara yer vermek vücut direncinin etkilenmemesi açsndan önemlidir. Yeil yaprakl sebzeler, biber, portakal ve kiviyi bolca tüketmek günlük C vitamini ihtiyacn karlamada etkili olacaktr. Ayrca barsak florasndaki süreç de beden sal için çok önemlidir. Bu yüzden beslenme programnda probiyotik tüketimine yer verilmelidir. Yourt, kefir, ayran gibi besinler tüketildii zaman probiyotikten zengin beslenme salanmaktadr.

Yemek piirirken kullandnz yaa dikkat!

Besinlerin içerdii ya dnda yemekleri piirirken kullanlan ya tercihleri de kalp sal açsndan çok önemlidir. Tüm yemekler zeytinya ile piirilmeli ama faydal olduu düünülerek ar miktarda tüketilmesinden kaçnlmaldr. Beslenme programnda tahl grubu olmazsa olmazlardandr. Özellikle tam tahl grubunun tüketilmesi çok önemlidir. Beyaz ekmek yerine, tam tahl içeren koyu renk ekmekler tercih edilmelidir. Pilav, pirinç yerine bulgurdan yaplmaldr. Beslenme programnda yulaf, çavdar, arpa gibi besin gruplar ve kurubaklagil gibi tahl gruplar eksik edilmemelidir. Bu besinler, yüksek mineral, vitamin ve posa içerdii için kalp saln olumlu ekilde etkilemektedir.

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin

Besinlerin mevsimine göre tüketilmesi, baklk sistemini güçlendirir, günlük vitamin ve minerallerin alnmasn salar. Mevsim dnda tüketilen meyve ve sebzelerde ekstra hormon ve kimyasal ürünlere maruz kalnabilmektedir. Eer mevsiminde olmayan bir gday tüketilecekse, dondurma yöntemi kullanlabilir. Örnein domatesler mutfak robotundan geçirilerek konserve yaplabilir. Yaz mevsimindeki meyveler dondurularak, kn da tüketilebilir. Ayn ekilde fasulye, kabak, patlcan gibi sebzeler de dondurucuya konularak k yemeklerinde kullanlabilir.

Kalp saln korumak için;

çok yal et tüketmeyin ve krmz et tüketiminin haftada ikiden fazla olmamasna özen gösterin

Daha çok beyaz et arlkl bir beslenme program tercih edin

Omega 3 içerdii için kolestrol seviyesini olumlu etkileyen balk tüketin

Süt ve süt grubuna günlük beslenmede yer verin, az yal ürünler tercih edin

Yüksek posa içeren sebze ve meyveye beslenme programnda mutlaka yer verin

Omega 3, omega 6 ve E vitamini açsndan zengin olan ceviz, fndk ve badem arya kaçlmadan, kavrulmam ve tuzsuz olarak tüketin

çerdii ya asitlerinden dolay avokado ve likopen içerdii için domatese beslenme programnda yer verin

Turuncu ve sar renk besin gruplar gibi A vitamini içeren sebze ve meyve tüketin.

Ana Sayfaya Git