Sağlıklı uyku, Hijyenli uyku

Prof. Dr. Levent Öztürk, yaşam biçimi, uyku saati ve ortam şartlarının düzenlenmesini içeren "uyku hijyeni" kurallarına uyumun sağlıklı uykunun temelini oluşturduğunu kaydetti.

Haberler 19.03.2022 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl uykunun salkl gelecek ve nesiller anlamna geldiini anlatan Öztürk, uyku salnn önemine dikkati çekerek, uyku farkndalnn toplum genelinde artrlmas gerektiini vurgulad.

Salkl uykunun alnp alnmadnn basit deerlendirmelerle anlalabileceini belirten Öztürk, Birey sabah kalktnda dinlenmi kalkyorsa ve gün içerisinde uykusu gelmiyorsa, o zaman o uyku için salkl bir uyku diye düünmeye balayabiliriz. dedi.

Öztürk, yorgun kalkma ve gün içinde uyuklamann uyku sal konusunda bir ikaz olarak alglanmas ve uyku hijyeninin gözden geçirilmesi gerektiini dile getirdi.

- Uyku saatlerimizle çok oynamamalyz

Uyku hijyeni için öncelikle düzenli yat ve kalk saatine dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Öztürk, öyle devam etti:

Uyku saatlerimizle çok oynamamalyz. Hafta içi, hafta sonu ve tatillerde uyku düzenimiz olmal, yat ve kalk saatimiz belli olmal. Bu, kiinin ihtiyacna göre deiebilir, kimi insan akam 10da, kimisi 12de yatabilir ancak hangisi benimsenmise bu sürdürülmeli. Uyanld zaman da yatakta vakit geçirilmemeli. Uyannca kalkp güne balanmal. Özellikle sabah kalktmzda gözümüzden içeri parlak bir k girmesi önemli. Beynimizdeki biyolojik saatin günlük ayar yaplm olur. Beyne güne baland mesaj verilmeli. Salkl uykunun temelini uyku hijyeni kurallarna uyum oluturur.

- Uyumadan önce fiziksel aktivite yaplmamal

Öztürk, unlar kaydetti:

Uyku saatine yaklarken özellikle son 2 saat içerisinde uykuya hazrlk yaplmal. Uyumadan önce fiziksel aktivite yaplmamal, son yarm saat içerisinde bir bitki çay içilebilir ve kitap okunabilir. Daha sonra yataa geçilir. Yattmz odann biraz serin olmas lazm. deal bir yatak odas scakl 19-20 derece olmal. Yani ince bir örtüyle rahat bir ekilde yatabilmeliyiz. çok scak ya da çok souk olursa uyku kalitesini bozar. Bunun dnda ortam tam karanlk olmal, gözümüze girecek k kayna olmamal. Ik gözümüzden içeri girdiinde uykuyu güçlendiren ve salamlatran hormon olan melatonin hormonunun salglanmasn bloke eder. Bunun için yapacamz ey ortamn karanlk olmas.

Öztürk, uyku süresinin kiiden kiiye ve yaa göre deitiini belirterek, 7 saatten az uyulmamas gerektiini dile getirdi.

Prof. Dr. Levent Öztürk, 18 Mart Dünya Uyku Gününde salkl bir uyku için yaplmas gerekenlere dikkati çekmek istediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git