Sahurda sofranızdan uzak tutun

Oruç tutanlar için yeterli ve dengeli beslenme çok daha önem kazanırken, uzun açlık sürecinde yumurta, süt ve süt ürünleri, mevsim sebzeleri ve kurubaklagiller başta olmak üzere tok tutma özelliğine sahip besinlere de mutlaka yer vermek gerekiyor.

Haberler 06.06.2017 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz, Oruç tutan herkes mutlaka sahura kalkmal ve sahurda protein içerii yüksek, uzun süre tok tutmay salayan, ekstra susuzluk hissine neden olmayacak yiyeceklerle hafif ve doyurucu bir öün yapmaldr. Peynir, yumurta, ceviz, domates, salatalk, yeillik, süt, tam tahll ekmek gibi yiyecekler sofrada yer almaldr. çabuk acktrmaya neden olan besinlerin sahurda tüketiminden mutlaka kaçnlmas gerekir diyor. Deniz, çabuk acktran besinleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

* Bal, reçel, sürülebilen çikolata

Sahurda bal, reçel, sürülebilen çikolata gibi tatl grubu yiyecekler hem kan ekerini hzl yükseltip hzl düürerek çabuk ackmaya yol açyor hem de susatyor. Bu nedenle sahurda eker kaynaklarna yer vermeyin.

* Ramazan pidesi

Ramazann olmazsa olmaz yiyeceklerinden pideyi sahurda tüketmek doru deil. çünkü; besinlerin eker yükü anlamna gelen glisemik indeksi yüksek yiyecekler çabuk ackmaya neden oluyor ve pide de glisemik indeksi yüksek bir besin. Pideyi haftada 2-3 kere 1-2 avuç büyüklüünde iftarda tüketebilirsiniz. Sahurda; tam tahll ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

* Patates

Patates; yenildikten sonra ksa sürede yeniden acktran yiyeceklerden biri. çabuk acktrma özelliinin yansra kzartma olarak tüketilirse sala zarar veriyor. Kzartlm patatesi günlük beslenme alkanlklarnz arasndan çkar sahurda da tüketiminden kaçnn.

* Kavun, karpuz, üzüm

Meyveler içerdikleri vitamin, mineral, posann yansra belirli miktarlarda eker içeriyor. Yüksek eker içermek ayn zamanda çabuk acktrmak anlamna geliyor. Özellikle; kavun, karpuz, üzüm gibi dier meyvelere göre daha yüksek eker içeren meyveleri sahurda tüketmeyin.

* Taze sklm meyve sular

Beslenme ve Diyet Uzman Melike eyma Deniz, vitamin, mineral ve posadan zengin olan meyve grubunun iftardan 1 saat sonra veya sahurda arya kaçmadan tüketilmesini önerirken Buna karn taze sklm dahi olsa meyve suyunu önermiyoruz. çünkü meyve suyu içtiinizde hem 3-4 meyvenin ekerini yüklenmi olursunuz hem de çabuk acktran bir içecek içmi olursunuz diyor.

Ana Sayfaya Git