Selülite karşı 9 beslenme önerisi

Selülite karşı beslenme önerilerinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Saruhan, “Limon, brokoli, ıspanak, kereviz, kayısı gibi meyve ve sebzeler; içerdiği yüksek C ve E vitaminlerinin antioksidan özelliklerinden dolayı kolajen üretimine destek olarak derideki çukurlaşmayı önler ve bu da selülit oluşumunu engeller” dedi.

Haberler 07.10.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle bacak ve kalça bölgesinde görülen, deri altndaki düzensiz ve ar ya birikiminin oluturduu bir dolam bozukluu olarak tanmlanan selülit, günümüzde kadnlarn en sk karlat estetik problemlerinin arasnda yer alyor. Görünüm olarak portakal kabuuna benzetilen bu ekil bozukluklarnn özellikle kadnlarn bir türlü kurtulamad cilt problemlerinin banda geldiini iaret eden Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Merve Saruhan, daha çok kadnlarda görülmesinin nedeninin ise östrojen hormonunun ve ya dokularnn erkeklere göre daha fazla olmasndan kaynaklandn söyledi.

CLT PORTAKAL KABUUNA BENZYOR

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Merve Saruhan, selülitin nasl olutuu konusunda u bilgileri paylat: Ya hücrelerinin fazla ya depolamas ve östrojen hormonunun etkisiyle genilemesi sonucu o bölgedeki kan dolam yavalar. Dolamn bozulmasyla bölgedeki dokular yeterince beslenemez ve elastikiyetini kaybeder. Bütün bunlarn sonucunda deride çökmeler oluur ve cilt yüzeyi portakal kabuuna benzeyen bir hal alr, yani selülit oluur.

ZAYIFLARDA DA GÖRÜLEBLR

Bilinenin aksine selülitin fazla kiloyla alakal olmayp zayf kiilerde de görülebileceini vurgulayan Diyetisyen Merve Saruhan, Hareketsizlik, kafeinli içecekleri fazla tüketmek, ekerli ve asitli içecekler tüketmek, fazla tuz tüketimi, alkol, sigara, stres, hormonal deiiklikler, kan dolamn etkileyecek dar ve sk giysiler giymek gibi faktörler de selüliti oluturan nedenler arasndadr. Genel olarak selülitin oluma nedenleri beslenme, genetik yatknlk ve yaam tarzyla ilgilidir eklinde konutu.

SELÜLTTEN KURTULMAK çN ÖNERLER

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Merve Saruhan, selülitten korunmak için beslenme önerilerini ise 9 balkta sralad

1. Yeterli ve dengeli beslenin: Karbonhidrat, protein ve ya gibi makro besin ögelerinin günlük ihtiyacnz kadar alnmas gerekmektedir. htiyaçtan fazla alnan bütün besin ögeleri vücutta ya hücrelerinde depolanr. Ya miktarnn artmas da damarlarda baskya neden olarak selülit oluumuna neden olur. Özellikle ya içerii yüksek besin ve rafine eker tüketimine dikkat etmeniz gerekmektedir.

2. Omega 3 ya asidi içerii zengin besinleri tüketin: Salkl bir kan dolam için damar sal çok önemlidir. Omega 3 kaynaklar damar sal üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle selülit oluumunun önlenmesinde oldukça etkilidir. Balk, ceviz, badem, semizotu ve keten tohumu Omega 3 içerii yüksek besinlerdir. Özellikle keten tohumu kolajen üretimine katkda bulunarak cilt sal üzerinde yararl etkisinin yan sra vücuttaki östrojen düzeylerinin düzenlenmesiyle de selülitle savata önemli yere sahiptir.

3. C ve E vitamini yüksek besinler tüketin: Bu vitaminler antioksidan özelliklerinden dolay kolajen üretimine destek olarak derideki çukurlamay önler. Limon, brokoli, spanak, kereviz, kays, domates gibi meyve ve sebzeler; C ve E vitaminleri bakmndan zengindir. Ayrca badem, ceviz, fndk gibi kuruyemiler E vitaminini yüksek oranda içerir.

4. Ödem atc besinlere öncelik verin: Vücudunuzun toksinlerden daha rahat arnmas için diüretik besinleri günlük beslenmenize eklemeniz gerekir. Ananas, salatalk, maydanoz ve özellikle yeil çay içerdii teobromin maddesi ile vücutta depolanm yan çözülmesine yardmc olarak selülitin olumasn engeller.

5. Bol su tüketin: Vücudunuzdan toksinleri atabilmek, dokular besleyebilmek, cildinizin esneklii için gerekli nemi salayabilmek için günde ortalama 2.5-3 litre su tüketmelisiniz.

6. Tuz tüketimini snrlandrn: htiyacnzdan fazla aldnz tuz miktar vücutta su tutumuna yani ödeme neden olur. Bu durum selülitin ilerlemesini kolaylatrr. Bu yüzden ar tuz tüketiminin önüne geçilmeli, yemeklerinize ekstra tuz kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

7. Daha fazla kolajen tüketimine önem verin: Cildinizin esneklii, güçlü dokusu ve salkl görünümü için kolajen miktar çok önemlidir. Vücudun yala birlikte azalan kolajen miktar belirli miktarlarda kemik suyu tüketilerek alnabildii gibi dardan besin takviyesi olarak da alnabilir.

8. Düzenli egzersiz yapn: Günlük yaplan kuvvet egzersizleri kaslar güçlendirerek, ya hücrelerinin büyümesini engeller ve böylece vücudun sklamasn salar. Kan dolamn artrarak da bölgedeki toksinlerin atlmasyla selülit önlenebilir.

9. Sigara ve alkol kullanmayn: Alkol ve sigara, birçok metabolizmaya etki ettii gibi selülit oluumunu da etkiler. Alkol dolam yollarn ve sv dengesini etkileyerek, sigara ise deri incelmesine neden olarak selülit oluumunu tetikler.

Ana Sayfaya Git