Sessizliğe mahkum olmaya son

Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, işitme kaybının gelişen teknoloji ile beraber sorun olmaktan çıktığını söyledi.

Haberler 26.08.2018 - 12:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Domadan önce ya da doduktan sonra kulan ses duyma özelliini tamamen veya ksmen kaybetme durumuna, iitme kayb denildiini ifade eden Doç. Dr. Yavuz Selim Yldrm, Halk arasnda bilinen adyla iitme engelli denen bu problem odyogram denilen bir test araclyla ölçülür. itme kaybnda kulak, ilevini çok az gerçekletirebilir veya hiç gerçekletiremez. Ancak bu durum gelien teknoloji ile beraber sorun olmaktan çkyor dedi.

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Doç.Dr.Yavuz Selim Yldrm koklear implantn her iki kulakta veya tek kulakta iitme kayb olan ve bu iitme kaybnn iitme cihaz veya ilaç tedavisi ile düzeltilemedii durumlarda kullanlabilen tbbi bir cihaz olduunu belirtti. Yldrm, iitme cihazlarnn, sesin iddetini yükseltirken koklear implantn, iç kulak organ kokleada (salyangoz) iitme siniri vastas ile beyine ses sinyallerini göndererek problem yaayan kokleann görevini yerine getirdiini söyledi.

itme kayb yaayanlar

Koklear implantn, sesleri kodlanm elektriksel uyarmlara dönütürdüünü anlatan Doç. Dr. Yavuz Selim Yldrm, Bu uyarmlar iitme sinirini uyarr ve beyin tarafndan ses olarak alglanr. Her iki kulakta doutan veya sonradan gelien ileri iitme kayplarnda her ya grubunda iitme problemi yaayan herkese uygulanabilir. Ayrca iitme kayb ile beraber çnlamas olanlara da uygulanabilir. Doutan iitme kayb ile doan çocuklar, otoimmun iç kulak hastal geçirerek iitme cihazlar ile yeterli amplifikasyon salanamayan hastalar, sonradan iitme kayb olmasna neden olan geçirilmi ani iitme kayb, kaza, hastalk, operasyon gibi olaylar sonucu iitmesini kaybeden erikinler, ileri, çok ileri ve total iitme kayb olanlar bu uygulamadan yararlanabilir diye konutu.

Cihazn iki ksmdan olutuunu kaydeden Doç. Dr. Yavuz Selim Yldrm, cihaz hakknda unlar söyledi:

Koklear mpantn etkisi

ç parça ameliyat ile taklr, d parça ameliyat sonras yara iyilemesi tamamlandktan sonra kulak arkasna taklr. D parçadaki ilemci sesleri alarak, iç parçadaki manet ile temas ederek seslerin iç kulaa iletilmesini salar. Pil ile çalr, genelde günde bir adet pil yeterli olmaktadr. Ayarlar iyi yaplp iitme kaybnn özelliine göre kiiye özel verilen iitme cihazndan fayda görerek yeterli konuma ve anlama salayabiliyorsa, çok uzun süredir rehabilite edilmemi ileri derecede iitme kayb varsa, iitme kaybnn nedeni iitme sinirinin olmamas ise koklea, geçirilen menenjit gibi enfeksiyonlar sonras elektrotlar yerletiremeyecek kadar kapal ise kiinin genel anestezi almasna veya cerrahi olmasna engel varsa; ulusal yeni doan iitme tarama program ile iitme kayplar erkenden tannarak, duyma geliimi iitme cihaz ve koklear implant ile yükseltilerek sar dilsiz olarak büyüme gelimesi engellenmekte, 4 yana kadar tans konulamayan ve dil geliimi yeterli olmayan kiilerde implant yaplsa dahi istenilen sonuç alnamayabilir. Erikin ya grubunda iitme cihaz kullansa dahi yeterli anlama ve konumay ayrt etme salanamyorsa ciddi iletiim bozukluklar ortaya çkmakta. Aile içi anlamazlklar, alnganlklar, dargnlklar ortaya çkmaktadr. leri yaa bal alngan olan yal bireyler iitme kayb ile bir engele daha taklarak adeta toplumdan soyutlanmak, koklear implant ile iletiim önemli ölçüde salanarak topluma uyumlu hale gelmektedir.

Tedavinin getirisi yüksek

Doç.Dr.Yavuz Selim Yldrm, tedavinin avantajlar konusunda ise unlar kaydetti:

Konumay anlama iitme cihazna göre daha iyidir, telefonla rahat konuur, müzik dinleme ve anlama daha iyidir, kiileri ve çevresel sesleri iyi duyar, günlük yaama daha iyi adapte olabilmekte ve korna, alarm ve siren sesi gibi sesleri alglar. Gürültülü ortamlarda sesleri daha iyi ayrt eder. Koklear implant cihaznn dnda bulunan ksm daima kuru olmaldr. Cep telefonu gibi radyo dalgalar kullanan aletler, cihazn sesi iletmesini ksa süre de olsa engelleyebilirler. Baa darbe almaktan kaçnlmaldr. Cerrahi ve odyolojik açdan ameliyata hazr olan aday için koklear implant operasyonu genel anestezi altnda yaklak 2-3 saat sürer. Operasyonun riski dier kulak operasyonlar ile e deerdedir. ç kulaa küçük delik açlr. Elektrot taycs kokleaya (iç kulaa) sokulur. Yara kapatlmadan önce elektrot fonksiyonu test edilir. Kulak arkas dikiler iz kalmayacak ekilde kapatlr. Ayn gün ayaa kalkan hastalar genellikle 1 ile 2 gün sonunda hastaneden taburcu olurlar.

Ana Sayfaya Git