Sevginin gücünü küçümsemeyin!

Son yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma sevginin fiziksel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini ve hastalıklara karşı koruyucu, hatta bazı durumlarda iyileştirici etkisi olduğunu ortaya koyuyor.

Haberler 23.02.2019 - 12:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Psikolog Sema Sözer Dabanlolu Fiziksel sal bütünüyle bedenle ilgili sanyoruz ancak bu doru deil. Ruhsal salmz özellikle de sevgi göstermek ve sevgi görmek daha mutlu ve salkl bir ömür sürmemizde bal bana önemli bir rol oynuyor diyor. Klinik Psikolog Sema Sözer Dabanlolu, sevginin iyiletirici gücünü bilimsel aratrmalar eliinde anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Sala iyi geldii belirtilen ak ve sevginin sadece iki kar cins arasnda süregelen duygusal yaknlama olduunu düünüyorsanz yanlyorsunuz. çünkü ak ve sevgi sadece romantizmle snrl deil. Zira kiiye huzur verecek aile sevgisi, hayvan ve doa sevgisi, tasavvufi ak gibi duygular da sala çok önemli katklaryla dikkat çekiyor. Dabanlolu, ak ve sevgi hislerinin, vücuda zindelik ve huzur getiren oksitosin, neropinofrin, dopamin, seratonin ve endorfin gibi hormonlarn daha fazla salglanmasn saladn, ayn zamanda antikor üretimini artrdn, antioksidan etki yaratarak baklk sistemini güçlendirdiini vurgulad. Acbadem Kadköy Hastanesinin Sevginin ve Yaamn yiletirici Gücü etkinliinde konuan Klinik Psikolog Dabanlolu, son yllarda bedensel hastalklarn tedavisinde ruh salnn önemine dair aratrmalarn güzel haberler verdiini belirterek Duygularn bedende kimyasal karl olduuna göre, fiziksel salmz üzerinde de etkileri olmaktadr. Son 20 ylda yaplan birçok aratrma sevgi ve umudun - dier tüm pozitif duygularla birlikte - beden üzerindeki olumlu etkilerini ve hastalklara kar koruyucu, hatta baz durumlarda onarc etkisi olduunu gösteriyor diye konutu.

Egzersiz etkisi yaratyor!

Beden ve ruhun birbirinden ayrlmaz ikili olduunu, fiziksel ikayetlerin ruhsal sal etkiledii gibi, ruhsal ikayetlerin de fiziksel sal etkilediini; dolaysyla ruhsal olarak iyi gelen eylerin fiziksel olarak da iyi hissetmeyi saladn vurgulayan Klinik Psikolog Dabanlolu, akn egzersiz etkisi yarattn da belirterek öyle konutu: Ak ilk etkiyi kalpte yapyor; kalbi küt küt attryor ve egzersiz yapmçasna kalbe iyi geliyor. Ayn zamanda kan basncn düürürken kalp krizi riskini azaltyor. Ak olan insanlar daha az enfeksiyon kapyor ve kanlarnda daha fazla akyuvar aktif oluyor. Sevgi hissi ile gelen yatma, sakinleme ve huzur hali de ayn ekilde kan basncn düürüyor, kalp krizi riskini ve stresi azaltyor, iç organlara ve kas sistemine olumlu yansyor. O nedenle ister ak olarak, ister anne, e, baba, babaanne, dede olarak nasl yapyorsanz yapn sevin ve sevginizi gösterin ve size sevildiinizi hissettiren insanlarla bir arada olun.

Sevgi ve aktan kaçmayn!

Sevgi ve akn çounlukla korkulan ve kaçnlan duygular olduunu belirten Klinik Psikolog Dabanlolu Aktan ve sevgiden lütfen korkmayn ve kaçmayn. Sevginizi söylemek, yaamak ve yaatmak, hissettirmek, arkadamzla akalamak, köpeimizi sevmek, salmza iyi gelir. Bunlar yapn. Sadece ruhunuzu deil bedeninizi de beslediini göreceksiniz. Yalnz insanlara kyasla aktif, tutkulu, hevesli ve cömert insanlar daha mutlu ve salkl bir ömür sürüyorlar diyor.

çocuklar izleyin!

Sevginin iyiletirici gücünü anlamann en iyi yollarndan biri de çocuklar izlemek. Yaplan aratrmalar, sevgi ve yaamn canllyla dolu bir evde büyüyen çocuklarn hem daha mutlu hem daha salkl hayatlar sürdürdüklerini; sadece ruhsal olarak deil, fiziksel olarak da d dünyann zorluklaryla, hastalklarla daha iyi ba edebildiklerini ortaya koyuyor. Tam tersine çaresizlik, depresyon ve sevgisizliin hüküm sürdüü evlerde büyüyen çocuklar ise çok daha sk hastalanyor, dirençleri daha düük oluyor ve yaamn getirdii her türlü sorunla ba etmede çok daha fazla zorluk çekiyorlar.

Ana Sayfaya Git