"Sigara, diş eti hastalık riskini 4 kat artırıyor"

Sigarının diş sağlığı üzerindeki etkisini gösteren uluslararası bilimsel araştırmalar, sigaranın özellikle diş eti iltihaplarına neden olan mikropların sayısını 3 kat artırdığını ortaya koydu.

Haberler 24.05.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di Hekimi Yrd. Doç. Dr. Serdar Sütçü, az ve di salnn birçok hastalktan korunmada önemli bir basamak olduunu belirterek herkesin gün içinde en az iki kere yemeklerden sonra az ve di temizliine özen göstermesi gerektiini söyledi.

Halk arasnda en temel az ve di sal sorunun genellikle die yönelik problemler olarak alglandn ifade eden Sütçü, tedavi edilmediinde di kaybyla sonuçlanabilen di eti hastalklarnn da ciddi rahatszlklara zemin hazrlayabildiini vurgulad.

Zaman içinde bakteri plann di etlerinin kzarmasna, imesine ya da kanamasna neden olan asit ve toksinler ürettiini anlatan Sütçü, bu durumda zamanla di etlerinin dilerden çekildiini belirtti. Sütçü, Bunun sonucunda diler ile di etleri arasnda cepler oluur. Bu ceplere mikroplar dolar ve dilerin etrafndaki kemiin zayflamasna yol açar. uyarsnda bulundu.

Di ve di eti hastalklarnn bata kalp-damar hastalklar açsndan yüksek risk faktörü oluturduuna, uzun dönemde kalbe zarar verebildiine iaret eden Sütçü, enfeksiyon bulunanlarda enfeksiyon olmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin daha yüksek olduunun altn çizdi.

- Sigara, di eti hastalnn yaylmn artryor

Di eti salnn korunmasnda hijyenin yan sra sigara kullanmnn da önemli bir etken olduuna iaret eden Sütçü, Sigara, di eti hastalnn yaylm ve iddetini arttrmaktadr. dedi.

Sigarann di eti hastalklar üzerindeki olumsuz etkisini gösteren bilimsel çalmalardan örnek veren Sütçü, Di hekimlii alannda uluslararas aratrma sonuçlarnn yer ald ve üniversitede derslerde okutulan Clinical Periodontology isimli literatür kitabnda bulunan yaklak 12 bin kii üzerinde yaplan bilimsel bir çalma, sigara içenlerin dii destekleyen ve çevreleyen dokular etkileyen bir dizi iltihabi hastalk olan periodontitise sahip olma risklerinin, içmeyenlere göre 4 kat daha fazla olduunu ortaya koydu. bilgisini paylat.

Sütçü, sigarann bakteriyel plan kompozisyonunda deiiklikler meydana getirdiine de dikkati çekerek unlar söyledi:

Sigarann, hastala neden olan her türlü organizmann say ve hastala neden olma yeteneinde de arta yol açt saptand. Uluslararas bilimsel çalmalar, sigara kullananlarda özellikle di eti iltihaplarna neden olan mikroplarn saysnda 3 kat art görüldüünü gösterdi. Aratrmalar sigarann, enfeksiyonlara kar savunmada önemli rol oynayan, baklk sisteminde bakterilere ve vücuda giren dier organizmalara kar savaan nötrofil diye isimlendirilen hücrelerin hareketlerinde ve zehirsiz hale getirme özelliklerinde bozulma meydana geldiini ortaya koydu. Uluslararas aratrma sonuçlarna göre, sigara içenlerde hem inatç patojen mikroorganizmalar kolaylkla kolonize oluyor hem de vücut savunma sistemini etkileyerek daha az korunma salyor. Sigara içenlerde di yaps bozuluyor, dilerde açlma oluyor ve kemik kayb artyor.

- Sigara di eti hastalklarn gizliyor

Sütçü, implantlarn uzun dönem baarszlklarnda da sigara kullanmn önemli bir etken olduunu dile getirerek Sigara, di eti ve dileri destekleyen dier dokular etkileyen iltihabi hastalklarn tedavisinde uygulanan cerrahi olmayan ve cerrahi tekniklerin sonuçlarn da negatif etkiliyor. deerlendirmesini yapt.

Di eti hastalklar ve iltihaplarnn en önemli belirtisinin di eti kanamas olduunu vurgulayan Sütçü, unlar kaydetti:

Kanama, hastay hekime getiren en önemli bulgudur. Frçalarken kanama, ara yüzeyleri temizlerken kanama, sert gdalarn çinenmesi esnasnda olan kanama veya kendiliinden olan kanamalar buna dahildir. Dikkat edilmesi gereken ise sigara içenlerde di eti hastalnn en önemli bulgusu olan kanamann maskelenmesi, gizlenmesidir. Dolaysyla var olan ciddi bir di eti hastal atlanyor, fark edilemiyor. Sigara içenlerin mutlaka ylda iki kez di hekimine giderek kontrollerini yaptrmalar öneriliyor.

Ana Sayfaya Git