Sigara izmaritleri en yaygın zararlı atık

Her yıl doğaya atılan 4,5 trilyon sigara izmariti, çevreye en fazla zararı veren insan yapımı ürün olarak öne çıktı.

Haberler 24.07.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim insanlar, sigara izmaritlerinin, insan yapm maddeler içinde çevreye en fazla zarar veren atk türü olduunu bildirdi.

BBCnin haberine göre, ngilterenin Anglia Ruskin Üniversitesince yaplan aratrma, topraa ve çimlere atlan sigara izmaritlerinin insan yapm maddeler içinde çevreyi en fazla kirleten atklar olduunu ortaya koydu.

Deniz kylar ve ehirlerden toplanan çöpün yüzde 30 ila 40n, sigara izmaritlerinin oluturduunu belirten aratrmaclar, her yl doaya yaklak 4,5 trilyon izmaritin atldn ifade etti.

EN ZARARLI ATIKLAR

zmaritlerin, bitkilerin gelimesini engellediine dikkati çeken aratrmaclar, bunun, çimenlerin büyüme orann yüzde 10, yoncalarn gelime orann ise yüzde 27 düürdüünü kaydetti.

Sigara izmaritinin kirlilie en fazla sebep olan ksmnn, filtreleri olduuna iaret eden aratrmaclar, bir çeit biyoplastik olan bu filtrelerin atklarna, okyanus diplerinde bile rastlandn ifade etti.

ABDnin California eyaletinden Senatör Hannah-Beth Jackson, yln banda, bitkilere verdii zarar gerekçesiyle sigara filtrelerinin üretiminin tamamen yasaklanmasn savunan bir yasa tasarsn eyalet meclisine sunmutu.

Ana Sayfaya Git