Sigaraya elveda demek mümkün

Birçok insan her yeni yıla hatta her haftaya “Bu kez sigarayı kesin bırakıyorum” diye başlıyor. Sigara günümüzde önde gelen ölümcül hastalıkların, önlenebilir nedenlerinin başında geliyor.

Haberler 10.02.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Tuçe Kasapolu Hürkal sigaray brakmann püf noktalar üzerinde durdu. Yrd. Doç. Dr. Tuçe Kasapolu Hürkal sigaray brakmann yollarn anlatt.

çocukluk çanda balayp bamlla dönüüyor

çocukluk ve gençlik çanda kazanlan sigara içme alkanl, sosyal, psikolojik ve genetik faktörlere bal olarak ortaya çkyor. çocukluk çanda anne, baba veya dier büyüklerinin sigara içtiini gören çocuk, merak içgüdüsü ile sigara içmek istiyor. Ebeveynler sigara içtii halde çocua Ben sigara içiyorum ama sakn sen içme dendiinde çocua inandrc gelmiyor ve sorunun büyük olmakla ilgisi olduunu düünüp sigaray büyümü olmann bir sembolü olarak görmeye balyor. Küçük yalarda birkaç adetle balayan sigara alkanl 8-10 yl içinde art göstererek nikotin bamll ortaya çkyor.

Pasif içici deyip geçmeyin

Pasif içicilerin yaad en tehlikeli durum yanan kül tablasndaki sigaradan çkan toksik gazdr. Pasif içicilik, filtreli ya da filtresiz, düük katranl ya da nikotinli sigara dumanna maruz kalma, dumann oran, kapal yerin boyutu, solunan miktar, maruz kalma süresi gibi deiik faktörlerden etkilenmektedir.

1 yl takiple sigaradan kurtulun

Sigara içme alkanl insanlarn sonradan edindii bir davrantr. Yani insanlarn doasnda sigara içme davran yoktur. Bu nedenle sigara içme davranndan vazgeçilmesi de mümkündür. Sigara içme nikotin bamll sonucu sürdürülen bir davrantr. Sigara içen bireylerin yüzde 70i hayatlarnn bir döneminde sigaray brakmay türlü yöntemlerle deniyor. Sigara içiminde davran alkanl, fizik ve psikolojik bamllk büyük rol oynuyor. Bu sebeple sigaray brakabilme süreci bir hekim kontrolünde yaklak 1 yllk takiple mümkün oluyor.

SGARAYA SONSUZA KADAR ELVEDA DYEBLRSNZ

Hedeflediiniz brakma gününden 2 hafta önce, katran ve nikotin içerii düük bir markaya geçin. Bu, sigara içme davrannz deitirmenize yardmc olacaktr.

Her bir sigarann sadece yarsn için.

Her gün ilk sigaranz yakmay bir saat geciktirin.

Günün yalnzca tek ya da çift saatlerinde içme karar aln.

Yeme alkanlnz, sigaray azaltmanza yardmc olacak ekilde deitirin. Örnein süt için. (çou kimse sütün sigarayla gitmediini düünür)

Kafanz toplamak istediinizde sigara yerine bir bardak meyve suyu için.

Kül tablalarnz boaltmayn. Bu, her gün kaç sigara içtiinizi size hatrlatacak, izmaritlerin görüntü ve kokular ho olmayacaktr.

çtiiniz her sigarann farkna varn. Ters elinizi kullanarak, sigaray farkl bir cebinize ya da her zaman koyduunuzdan baka yerlere koyarak otomatik olarak sigaraya uzanma davrannz krn.

Ana Sayfaya Git