Şırnak’ta doğum çok, kadın doğum uzmanı yok

Türkiye’de doğurganlık hızında Şanlıurfa’dan sonra ikinci sırada bulunan Şırnak’ta kadın doğum uzmanı sıkıntısı yaşanıyor.

Haberler 06.12.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede dourganlk hznda 3,22 ile anlurfadan sonra ikinci srada bulunan rnakn yedi ilçesinde yalnzca dokuz kadn doum uzman görevde. Beytüebap ve Güçlükonak ilçelerinde hiç kadn doum uzman bulunmazken, rnak merkezde iki, Cizrede üç, Silopide iki, dil ve Uluderede bir kadn doum uzman görev alyor. TÜK verilerine göre nüfusunun 258 bin 276s kadnlardan oluan rnakta 28 bin 697 kadna bir kadn doum uzman düüyor.

CZREDE BR KADIN DOUM UZMANI GÜNDE 250 KADINI MUAYENE EDYOR

2017 ylnda dört çocuk annesi ve sekiz aylk hamile Peyruze Polat, Cizre Devlet Hastanesinde kadn doum uzman bulunmamas nedeniyle hayatn kaybetmiti. imdi ise hastanede görev yapan üç kadn doum uzmannn günde yüzlerce hastay muayene yapt belirtiliyor. Cizrede bir kadn doum uzmannn günlük en az 250 kadn muayene ettii ve aylk ortalama 450-600 arasnda doum olduu örenildi.

DOKTORLAR BU ORTAMDA NYE BURADA KALSIN?

SES rnak ube Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özbay, ilde sadece kadn doum uzman deil, dier branlarda uzman doktor açnn had safhada olduunu belirtti. Özbay, Burada insanlar günlerce ve aylarca randevu almay bekliyor. Buraya gelen doktorlar zorunlu görevini bitirir bitirmez, hemen gidiyor, doktorlar burada tutacak ortamlarn yaratlmas lazm. Burada liyakatsz yetkililer ile çalmak istemiyorlar. Düünün hayatnda iki kitap okumam bir yönetici, beyin cerrahn sürgün etmekle tehdit ediyor. Doktorlar bu ortamda niye burada kalsn? dedi.

LYAKATA UYGUN YÖNETC ATANMALI

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, rnaktaki doktor eksikliini ve doktorlarn rnakta neden kalmak istemediini anlatrken, salk sisteminin batan sona düzenlenmesi gerektiini söyledi. Dr. Yerlikaya, mevcut sistem ile bir hastann her basamaa rahat gittiini ifade ederek, Genel olarak salk sistemi çöktü. Salgn döneminde dokuz bin hekim kamudan istifa etti. Yerele özgü önerilerin hayata geçirilmesi lazmdr. rnaka özgü çözümler ve hekimin orada kalmas için ortam salanmaldr. Liyakata uygun yönetici atanmal ve salk çalanlarna mobing uygulanmamaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git