Şırnak’ta doğum çok, kadın doğum uzmanı yok

Türkiye’de doğurganlık hızında Şanlıurfa’dan sonra ikinci sırada bulunan Şırnak’ta kadın doğum uzmanı sıkıntısı yaşanıyor.

Şırnak’ta doğum çok, kadın doğum uzmanı yok

Türkiye’de doğurganlık hızında 3,22 ile Şanlıurfa’dan sonra ikinci sırada bulunan Şırnak’ın yedi ilçesinde yalnızca dokuz kadın doğum uzmanı görevde. Beytüşşebap ve Güçlükonak ilçelerinde hiç kadın doğum uzmanı bulunmazken, Şırnak merkezde iki, Cizre’de üç, Silopi’de iki, İdil ve Uludere’de bir kadın doğum uzmanı görev alıyor. TÜİK verilerine göre nüfusunun 258 bin 276’sı kadınlardan oluşan Şırnak’ta 28 bin 697 kadına bir kadın doğum uzmanı düşüyor.

CİZRE’DE BİR KADIN DOĞUM UZMANI GÜNDE 250 KADINI MUAYENE EDİYOR

2017 yılında dört çocuk annesi ve sekiz aylık hamile Peyruze Polat, Cizre Devlet Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı bulunmaması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Şimdi ise hastanede görev yapan üç kadın doğum uzmanının günde yüzlerce hastayı muayene yaptığı belirtiliyor. Cizre’de bir kadın doğum uzmanının günlük en az 250 kadını muayene ettiği ve aylık ortalama 450-600 arasında doğum olduğu öğrenildi.

“DOKTORLAR BU ORTAMDA NİYE BURADA KALSIN?”

SES Şırnak Şube Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özbay, ilde sadece kadın doğum uzmanı değil, diğer branşlarda uzman doktor açığının had safhada olduğunu belirtti. Özbay, “Burada insanlar günlerce ve aylarca randevu almayı bekliyor. Buraya gelen doktorlar zorunlu görevini bitirir bitirmez, hemen gidiyor, doktorları burada tutacak ortamların yaratılması lazım. Burada liyakatsız yetkililer ile çalışmak istemiyorlar. Düşünün hayatında iki kitap okumamış bir yönetici, beyin cerrahını sürgün etmekle tehdit ediyor. Doktorlar bu ortamda niye burada kalsın?” dedi.

“LİYAKATA UYGUN YÖNETİCİ ATANMALI”

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Şırnak’taki doktor eksikliğini ve doktorların Şırnak’ta neden kalmak istemediğini anlatırken, sağlık sisteminin baştan sona düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Dr. Yerlikaya, mevcut sistem ile bir hastanın her basamağa rahat gittiğini ifade ederek, “Genel olarak sağlık sistemi çöktü. Salgın döneminde dokuz bin hekim kamudan istifa etti. Yerele özgü önerilerin hayata geçirilmesi lazımdır. Şırnak’a özgü çözümler ve hekimin orada kalması için ortam sağlanmalıdır. Liyakata uygun yönetici atanmalı ve sağlık çalışanlarına mobing uygulanmamalıdır” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz