Sırtından alınan doku ile meme yapıldı

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 yıl önce meme kanseri nedeniyle sol memesi alınan hastaya, sırt bölgesinden doku ile meme oluşturuldu.

Haberler 22.11.2016 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada meme kanseri rahatszl nedeniyle sol memesi alnan hastaya srtndan alnan doku ile yeni meme yapld.

anlurfa Mehmet Akif nan Eitim ve Aratrma Hastanesinden yaplan yazl açklamada, 5 yl meme kanseri nedeniyle sol memesi alnan Fatma G. (46) hastanenin plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi kliniine bavurdu.

Estetik Cerrahi Uzman Op. Dr. Sosyal Ba tarafndan kontrol edilen hastaya, ameliyatla meme protezi taklmas karar alnd.

Op. Dr. Ba ile ekibi tarafndan yaplan yaklak 4 saat süren operasyonun ardndan hastann srt bölgesinde alnan kas-deri dokusuyla hastann sol memesi oluturuldu.

Açklamada görülerine yer verilen Ba, meme kanserinin yaygn görülen bir kanser türü olduunu belirterek, istatistiklere göre her sekiz kadnn birinin hayatnn bir döneminde, meme kanserine yakalandn bildirdi.

Meme kanserinde erken tehisin önemini vurgulayan Ba, tbbi ilerlemelerin meme kanserinin erken yakalanmasn saladn ve yaam süresini uzattn belirtti.

Srtndan alnan doku ile meme yapld

Uzayan yaam süresinde hastann yaam kalitesini artrmann giderek önem kazandn kaydeden Ba, öyle devam etti:

Meme kayb hastalar, fiziksel, ruhsal ve sosyal açdan olumsuz etkilemektedir. Bu durum hastaya sürekli yaad travmay hatrlatmakta, vücut algsn bozmakta, istenmediini ve beenilmediini düünmesine neden olmaktadr. Bu da gerek ailesi, gerekse çevresiyle ilikilerinin bozulmasna sebebiyet vermektedir. En basit örnekle yaz aylarnda kyafetleri sorun olmakta ve hastalar dardan protez kullanmak zorunda kalmaktadr. Bu hem meme asimetrisi sebebiyle boyun ve omurga problemlerine hem de cilt problemlerine yol açmaktadr. Uygun meme onarm özellikli ameliyatlardan olup tecrübeli ekiplerle erken ya da geç ve kendi dokusundan ve ya protez ile yaplmaktadr. Doru yönteme hasta ve meme ekibi ile karar vermektedir. Bununla birlikte yaplan çalmalar erken meme onarmn desteklemektedir. Yani meme kanseri sebebiyle memesi alnacak hastaya ayn seansta yeni meme yaplmas yönündedir. Hastalar meme kanseri ameliyatndan meme kayb olmadan yeni memesi ile çkmaktadr. Meme kanseri hastalarmzn meme onarm amacyla il dndaki büyük merkezlere gitmelerine artk gerek kalmamtr. Cerrahi tecrübe ve teknolojik ekipman gerektiren bu ameliyat, hastanemizin Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniinde baaryla uygulanabilmektedir.

Ana Sayfaya Git