Sırtından alınan doku ile meme yapıldı

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 yıl önce meme kanseri nedeniyle sol memesi alınan hastaya, sırt bölgesinden doku ile meme oluşturuldu.

Sırtından alınan doku ile meme yapıldı

Şanlıurfa'da meme kanseri rahatsızlığı nedeniyle sol memesi alınan hastaya sırtından alınan doku ile yeni meme yapıldı.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada, 5 yıl meme kanseri nedeniyle sol memesi alınan Fatma G. (46) hastanenin plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi kliniğine başvurdu.

Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sosyal Baş tarafından kontrol edilen hastaya, ameliyatla meme protezi takılması kararı alındı.

Op. Dr. Baş ile ekibi tarafından yapılan yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından hastanın sırt bölgesinde alınan kas-deri dokusuyla hastanın sol memesi oluşturuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Baş, meme kanserinin yaygın görülen bir kanser türü olduğunu belirterek, istatistiklere göre her sekiz kadının birinin hayatının bir döneminde, meme kanserine yakalandığını bildirdi.

Meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulayan Baş, tıbbi ilerlemelerin meme kanserinin erken yakalanmasını sağladığını ve yaşam süresini uzattığını belirtti.

Sırtından alınan doku ile meme yapıldı

Uzayan yaşam süresinde hastanın yaşam kalitesini artırmanın giderek önem kazandığını kaydeden Baş, şöyle devam etti:

"Meme kaybı hastaları, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Bu durum hastaya sürekli yaşadığı travmayı hatırlatmakta, vücut algısını bozmakta, istenmediğini ve beğenilmediğini düşünmesine neden olmaktadır. Bu da gerek ailesi, gerekse çevresiyle ilişkilerinin bozulmasına sebebiyet vermektedir. En basit örnekle yaz aylarında kıyafetleri sorun olmakta ve hastalar dışarıdan protez kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu hem meme asimetrisi sebebiyle boyun ve omurga problemlerine hem de cilt problemlerine yol açmaktadır. Uygun meme onarımı özellikli ameliyatlardan olup tecrübeli ekiplerle erken ya da geç ve kendi dokusundan ve ya protez ile yapılmaktadır. Doğru yönteme hasta ve meme ekibi ile karar vermektedir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar erken meme onarımını desteklemektedir. Yani meme kanseri sebebiyle memesi alınacak hastaya aynı seansta yeni meme yapılması yönündedir. Hastalar meme kanseri ameliyatından meme kaybı olmadan yeni memesi ile çıkmaktadır. Meme kanseri hastalarımızın meme onarımı amacıyla il dışındaki büyük merkezlere gitmelerine artık gerek kalmamıştır. Cerrahi tecrübe ve teknolojik ekipman gerektiren bu ameliyatı, hastanemizin Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniğinde başarıyla uygulanabilmektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz