Siyanürden güçlü balon balığı eklem ağrılarına iyi gelecek

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğretim üyeleri, denizlerde siyanürden 1200 kat daha güçlü olan ve tetrodotoksin barındıran balon balıkları üzerinde çığır açacak bir buluş yaparak, biyomedikal alanda kullanılacak jelatin ve kolajen elde etti. Jelatin ile kolajen, kozmetik sektörü, insan sağlığı, gıda sektöründe koruyucu gibi birçok kullanım alanlarında kullanılabilecek.

Haberler 28.12.2019 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Cemal Turan, doktora örencisi Servet Ahmet Dodu, Türk ve dünya denizlerinde ekonomik deeri olmayan ve deniz canllar için de tehlike sinyalleri veren balon balklar üzerine aratrma çalmas balatt. Prof. Dr. Turan, balon balklarnn Türkiye denizlerinde yaygn olarak bulunmakta olduunu, Türk ekonomisine büyük kayplar verdirdiini söyledi.

Türkiyede 8-9 türü bulunan balon balklarnn bir ekilde ekonomiye kazandrlmas gerektiine dikkat çeken Prof. Dr. Turan, Ekosistemde olan olumsuz etkisini de ortadan kaldrmamz gerekiyor. Bu amaçla doktora örencim Servet Ahmet Dodunun tez çalmasnda, ülkemiz sularna lesepsiyen tür olarak gelen, ekonomik katks olmayan balon balklar gibi türlerin ekonomiye kazandrlmasn amaçladk. Bu kapsamda Deniz Canllarndan Elde Edilen Yaplarn Biyomateryal Dlarak Biyomedikal Alannda Kullanm balkl tez çalmas oluturuldu. Rektörümüz Prof. Dr. Türkay Derelinin destei ile projemiz geçti. Bu tez çalmas, skenderun Teknik Üniversitesi Bilimsel Aratrma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafndan 2019LTB-01 proje numaras ile desteklenmektedir dedi.

NSAN SALII, ECZACILIK VE GIDA SEKTÖRÜNDE ÖNEML

Siyanürden 1200 kat daha güçlü olan tetrodotoksin barndran balon balnn en tehlikeli türü üzerinde yaplan çalma ile ilgili Prof. Dr Turan, u bilgileri verdi:

Proje kapsamnda balon balklarndan jelatin ve kolajen elde ettik. Yaptmz analizler sonrasnda elde edilen jelatin ve kolajende tetrodotoksin tespit edilmedi. Yani kullanm salkl bir ürün elde etmi olduk. Bu Türkiye ekonomisi için çok önemli. Avrupada ve Türkiyede ilk kez yaplan bir çalma. Jelatin ve kolajenin insan salnda, eczaclkta birçok kullanm alan var. nsanlarn eklemlerinde sv eksikliinde kullanlabilir. Yani kozmetik sektörü, insan sal, gda sektöründe koruyucu gibi birçok kullanm alanlarnda kullanlabilecek.

çIIR AçAN çALIMA

Doktora örencisi Servet Ahmet Dodu ise ekosisteme en çok zarar veren balon bal türü ile çalmaya baladklarn ve skenderun Körfezinde yakaladklarnn altn çizerek, unlar söyledi:

En büyüünden baladk. u ana kadar balon balnn 6 türü üzerinde çalma yaptk. Yaptmz aratrma çalmalarmz da uluslararas bilimsel dergilerde yaynlyoruz. Türkiyede ve dünyada çr açacak bir eyler yapmaya çalyoruz. Elde ettiimiz ürünleri biyomedikal ürün olarak çkartmak istiyoruz. nsanlarn yararna olan bir eyler yapmak istiyoruz. Kozmetik sektörü, biyomedikal sektörü olabilir. Yapay organlar olabilir, bunlarn üzerine gitmeye çalyoruz. u anda ekspresyonunu yaptk. Ürünle neler yapabileceimizi bulduk. Elde ettiimiz kolajenle neler yapabiliriz? laçlar için jelatin mi yapabiliriz ya da eklem svlar için bir sv m yapabiliriz? Bunlar snflandrp nerelerde kullanabileceimizin üzerinde duruyoruz.

Ana Sayfaya Git