Soğukta kalbinizi koruyun!

Kış mevsimi deyince akla çoğunlukla gribal enfeksiyonlar gelse de soğuk hava kalp hastalıklarında da artışa neden oluyor; hatta kalp krizi riskini yüzde 30 oranında artırıyor.

Haberler 25.02.2020 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Fahri Fatih Tipi, souk hava nedeniyle damarlarn büzülmesi, vücut ssnn korunmasnda kalbe düen i yükünün artmas, kan basnc ve kolesterol seviyelerindeki yükselme gibi faktörlerin kalp krizi riskini artrdn vurguluyor. Kardiyoloji Uzman Dr. Fahri Fatih Tipi, souk havalarda kalbi koruyacak 6 önlemi anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

SIKI GYNN

Souk havalara kar alnabilecek en basit önlem, mevsim artlarna ve hava durumuna uygun giyinerek korunmak. Özellikle ilerleyen yalarda souu hissetme yeteneimizde azalma olabileceine iaret eden Kardiyoloji Uzman Dr. Fahri Fatih Tipi, Bu nedenle kaln giyinme ihtiyac duymayabiliyoruz. Bazen de k görünmek uruna vücudumuzu soua maruz brakabiliyoruz. Ancak unutulmamaldr ki soua bal kalp krizi riskini düürmenin en kolay yolu, souktan korunmak. Sk giyinirken bere, atk, eldiven gibi aksesuarlar da ihmal etmemek gerekir diyor.

FAZLA EGZERSZ YAPMAYIN

Souk k aylarnda kalp ve damar sistemimizin i yükünün banda, vücut scaklmz korumak geliyor. Yüksek tempolu ve youn egzersizler de kalbin bu yükünü kat kat artryor. çok souk havada yük tamak, kar küremek, kara saplanan bir arabay itmeye çalmak gibi ani ve hazrlksz hareketler, kalp damarlarnda ar strese neden oluyor. Damarlarda birikmi olan plaklarn yrtlmasna yol açarak kalp krizi veya benzer bir durumu ortaya çkarabiliyor. Ayrca açk havada spor yapacak olanlarn, egzersiz öncesinde en az 15-20 dakika snma hareketi yapmas art. Yaplan spora uygun giyinmek, tok karnna egzersiz yapmamak, egzersiz sonras souma dönemini kapal ve uygun scaklktaki bir ortamda geçirmek de dikkat edilmesi gereken dier önemli noktalar.

LAçLARINIZI DÜZENL KULLANIN!

Kn deien düzen ve koullara karn kronik rahatszlnz için kullandnz tedavileri aksatmamanz, kontrollerinizi ihmal etmemeniz hayati önem tayor. Grip ve zatürrenin de; özellikle diyabet, hipertansiyon, akcier hastal, kalp damar hastal gibi kronik rahatszl olanlar ile yallar için hayati riske yol açabilmesi de, ay gerekli klyor.

BESLENMENZE DKKAT EDN

Kn artan kalori ihtiyacmzla birlikte beslenme düzenimiz de deiebiliyor. Ancak uzun süren açlk döneminin ardndan birden ya ve karbonhidrattan zengin yiyecekleri ar ekilde tüketme, kalbin i yükünü ve stresini belirgin düzeyde artryor. Bu nedenle uzun süreli açlklardan kaçnmak, vitamin ve sebze yönünden dengeli ekilde beslenmek çok büyük önem tayor.

SGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN

Kardiyoloji Uzman Dr. Fahri Fatih Tipi Sigara ve alkolden uzak durmak çok önemli. Hem genel salk açsndan zararlar hem de alkolün souk algmz azaltarak ve cilt damarlarn geçici genileterek snma hissi oluturmas, kalbin i yükünü çoaltarak yorulmasna neden oluyor diyor.

TEMKNL VE TEDARKL OLUN

Souk havada kalbinizi korumak için, ilerinizi aceleye getirmeyin, yannzda gerekli ilaçlarnz ve telefonunuz olmadan dar çkmayn. Yardm alma olananzn olmad yerlerde soukta kalmamak için önlemlerinizi önceden aln.

Ana Sayfaya Git