Sofranızdan eksik etmemeniz gereken 10 besin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, sağlıklı beslenmeden, cildimizi gençleştirmeye, hastalıklara karşı korunmadan, kilo vermeye kadar bilindik yararları olan sebze ve meyveler hakkında bilgi verdi.

Haberler 05.08.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Yasemin Bekmezci, salkl beslenmeden, cildimizi gençletirmeye, hastalklara kar korunmadan, kilo vermeye kadar bilindik yararlar olan sebze ve meyveleri tüketirken de ary kaçmamaya dikkat etmek gerektiini söylüyor.

Salkl beslenmek için ne kadar çok renkte sebze ve meyveyi tüketirsek kendimize o kadar çok iyilik yapyoruz. Vücudumuz için gerekli olan vitamin, mineral ve fitokimyasallar açsndan zengin meyveler ve sebzelerin günün her saatinde yenebilmesi ise özellikle zaman snr yaayanlar için kolaylk salyor.

Beslenme ve Diyet Uzman Yasemin Bekmezci, zayflama, yalanma etkilerini geciktirme, bakl destekleme, cildi gençletirme, hastalklara kar koruma gibi birçok yararl etkileri bulunan sebze ve meyvelerden günde 5 porsiyon tüketilmesi gerektiini söylüyor. Ancak özellikle içeriindeki eker nedeniyle meyve yerken arya da kaçmamak önem tayor.

Beslenme ve Diyet Uzman Yasemin Bekmezci, bir porsiyon meyvenin kalori deerinin bir dilim ekmee yakn olduuna iaret ederek, htiyacn üzerinde meyve tüketimi, fazla enerji almna dolaysyla kiloya sebep olacaktr diyor. Yaz aylarnda öne çkan sebze ve meyvelerin neden ve ne kadar tüketilmesi gerektiini anlatyor.

çLEK

Bakl güçlendiren ve salkl bir cilt için önemli C vitamini ihtiyacmz için çilek çok iyi bir kaynak. Öyle ki 100 gr çilekle günlük C vitamini ihtiyacnn yüzde 60n karlayabilirsiniz. Ayrca çilek içeriindeki antosiyanin ve ellajik asit ile kanserden koruyucu besinler arasnda yer alyor. Bir porsiyon çilek 10-12 adetten (175 gr) oluuyor.

KARPUZ

Yüksek su içerii ve serinletici etkisi karpuzu yaz aylarnn vazgeçilmezi yapyor. çeriinde bulunan likopen sayesinde de kalp dostu besinler arasnda yer alyor. Kansere kar koruyu etkisi de bulunan karpuz ayn zamanda eker oran yüksek meyveler arasnda yer ald için dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Karpuzun 1 porsiyonu 1 ince dilim (200 gr) ölçüye tekabül ediyor.

KAVUN

Kahvaltdan keyifli dost sohbetlerine kadar günün her döneminde sofralarmzda yer bulan kavun salmza katksyla da bu deeri hak ediyor. Yüksek oranda potasyum içeriiyle kan basncnn dengelenmesi, kötü kolesterolün düürülmesinde yarar salyor. Kavun ayrca C vitamini ve beta karoten içeriyor. Ancak yüksek eker içerii nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir meyve olan kavunun, 1 porsiyonu 1 ince dilime denk geliyor.

KRAZ

Kiraza krmz rengini veren antosiyanin, hücreleri kanser yapc etkenlere kar koruyor. Antosiyaninler vücutta inflamasyonu önleyici özelliinin yan sra, kas arlarn hafifletmekte ve kalp-damar hastalklar riskini de azaltyor. Kendisi gibi sap da faydal olan kiraz iyi bir idrar söktürücüdür. Kirazn 1 porsiyon miktar 10-12 (75 gr) adettir.

ÜZÜM

Özellikle krmz üzüm kanser oluumunu önleyen çok güçlü antioksidantlar içeriyor. Bunlardan quercetinin maddesi damar gevetici ve kan sulandrc özellii bulunuyor. Üzümün kabuk ksmnda bol miktarda bulunan resveratrol, koroner kalp hastalklar yannda alzheimer gibi nörodejeneratif hastalklar ve menapoz sonras kemik erimesinin önlenmesinde etkili olduu birçok aratrmayla da gösterilmi durumda. Beslenme ve Diyet Uzman Yasemin Bekmezci, ancak üzümün eker oran oldukça yüksek olduu için çok dikkatli miktarlarda tüketilmesi gerektiine dikkat çekiyor. 1 porsiyon üzüm 15 adetten oluuyor.

EFTAL

eftali görme fonksiyonlar, cilt sal, bakln desteklenmesi için gerekli A vitamini yönünden zengindir. Ayrca eftali antioksidant etkiye sahip fitokimyasallar (lutein, zeaxantin) içeriyor. Özellikle yüksek potasyum içerii sayesinde, yaz mevsiminde skça karlalan ishal sorununda da kullanlyor. 1 porsiyonu 1 orta boya (100 gr) denk geliyor.

KAYISI

Kays vücutta A vitamini aktivitesi gösteren beta karotenden zengindir. Bol lifli olan kays kabzlk gibi rahatszlklarda ba tac meyveler arasnda yer alyor. 1 porsiyonu 3-4 adet (100 gr) kaysya tekabül ediyor.

DOMATES

Mevsimi yaz olmakla birlikte artk her zaman bulunabilen domates salmz açsndan tam bir nimet. Güçlü bir antioksidant olan likopen açsndan son derece zengin bir sebze. Cildi UV nlarna kar koruyarak yalanmay geciktirici özellii bulunan likopen, özellikle domatesin ilenmesi ve pimesiyle birlikte artyor. Bu özellii ile kardiyovasküler hastalklar, kanser (özellikle prostat, cilt, mesane), diyabet ve osteoporoz riskini düürmede rol oynuyor. Domates, ayrca iyi bir C vitamini kayna da olmas nedeniyle yazn her öün sofrada bulunmas gereken sebzelerin banda geliyor.

BBER

Ülkemizin her bölgesinde birçok farkl türü bulunan biber yemeklerin de en önemli tatlandrclarndan. Bol miktarda C vitamini içermesinin yannda özellikle krmz biberin A vitamini orannn da yüksek olduu biliniyor. Bibere acln veren capsaicin maddesinin kanserli hücrelerle savamasnn yannda metabolizmay da hzlandrc etkisinin olduunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Yasemin Bekmezci, bu nedenle her ya grubundaki kiilerin yemeklerinden ve salatalarndan biberi eksik etmemesini öneriyor.

SEMZOTU

Sebzeler içinde en fazla omega-3 bulunduran sebze semizotu. Omega 3 ün, kan sulandrc ve kan basncn düürücü özelliklerinden dolay kalp sal için, yallarda ve çocuklarda beyin faaliyetleri açsndan yararl etkileri bulunuyor. Ayrca cilt üzerinde yalanma ve krklk kart etkiler gösteriyor. Bu nedenle semizotu, balk tüketemeyenlerin Omega 3 ihtiyaçlarn karlayabilecekleri önemli bir alternatif. A ve C vitamini açsndan da zengin olan semizotu, bol lif içerii sayesinde kilo verme diyetlerinde de sklkla kullanlyor.

Ana Sayfaya Git