Sonbaharda alerji ataklarına dikkat

Doç. Dr. Ebru Çelebioğlu "Yabani ot ve çalılar, ağustos sonu ve eylül ayı başında polen yapmaya başlıyorlar ve bu polenler rüzgarla uzak bölgelere taşınabiliyor. Polen maruziyeti de alerjisi olan kişilerde astım ve alerjik nezle şikayetlerinde artışa neden olabiliyor"

Haberler 17.09.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yabani ot ve çal polenlerinin austos sonu ve eylül ay banda rüzgarla uzak bölgelere tanabildii, bu durumun özellikle alerjisi olan kiilerde astm ve alerjik nezle ikayetlerinde arta neden olduu belirtildi.

Alerji mmünoloji Uzmani Doç. Dr. Ebru çelebiolu, alerjik astm, alerjik nezle, ilaç ve deri alerjilerinin sk görülen salk sorunlar arasnda yer aldn söyledi.

Yaplan çeitli çalmalarda, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde alerji ataklarnda art olduunun belirlendiini vurgulayan çelebiolu, sonbaharla havalarn soumaya baladn ve yalarn da etkisiyle nem orannn arttn ifade etti.

Polenlerin, alerji ve ataklarn görülmesindeki en önemli nedenler arasnda yer aldna, bahar mevsiminde de polen hareketliliinin arttna iaret eden çelebiolu, Yabani ot ve çallar, austos sonu ve eylül ay banda polen yapmaya balyorlar ve bu polenler rüzgarla uzak bölgelere tanabiliyor. Polen maruziyeti de alerjisi olan kiilerde astm ve alerjik nezle ikayetlerinde arta neden olabiliyor. dedi.

çelebiolu, sonbahar mevsiminde atmosferde karlalan polenlere ek olarak, nem ve yalar nedeniyle küf mantar miktarlarnn da arttna dikkati çekti. Özellikle küf ve polen alerjisi olan astm hastalarnn dikkatli olmas gerektiini dile getiren çelebiolu, öyle devam etti:

çünkü astm alevlenmesi nedenli hastane yatlar ilkbaharda ve eylül, ekim gibi sonbahar aylarnda daha fazla olmaktadr. Sonbahar mevsiminin gelmesiyle solunum yolu viral enfeksiyon sklnda da art görülmektedir. Astm tans olan hastalarn grip alarn her yl aksatmadan yaptrmalar önemlidir. Sonbaharda görülen astm alevlenmelerinin bir nedeni de yazn scak havalarn etkisiyle ilaç uyumunun bozulmas ya da birçok hasta tarafndan alerji ve astm ilaçlarnn braklmasdr. Astm ve alerjik hastalklarda tedavi uyumunun önemli olduu ve ilaçlarn doktor kontrolünde kesilmesi gerektii unutulmamal.

- Evde havalandrma özellikle akam saatlerinde yaplmal

Doç. Dr. çelebiolu, alerjen korunma önlemlerine uyulmas halinde alerji nedenli ikayetlerin azalacan belirtti.

Polen alerjenlerinden tamamen korunmann mümkün olmadna ancak etkilerinin azaltlabileceine dikkati çeken çelebiolu, Özellikle yabani ot poleni alerjisi varsa, ilkbahar ve sonbahar gibi polen hareketliliinin olduu dönemlerde, mümkün olduunca pencereler kapal tutulmal, açk alanda geçirilen zaman kstlanmal, rüzgarl günlerde fazla miktarda polen saçlacandan iç ortamlarda bulunulmaya çallmal. Evde havalandrma özellikle akam saatlerinde yaplmal, gün içinde camlar kapal olmal. tavsiyesinde bulundu.

çelebiolu, polen alerjisi nedenli göz ikayetleri olan hastalarn açk alanlarda bulunduklarnda gözlerini polenle temastan koruyacak ve maske görevi görecek bir gözlük takabileceklerini belirtti.

Kliniklerinde yürütülen iki çalmada, polen alerjisi nedeniyle alerjik göz yaknmalar olan hastalarn açk alanlarda kullandklar gözlük sayesinde ikayetlerinin ve ilaç kullanmlarnn azaldn ortaya koyduklarn dile getiren çelebiolu, Bu dönemlerde, camlar açk olarak arabada hareket etmek sakncal olabilir. Arabalarda ve evlerde kullanlan polen filtreli havalandrma sistemleri, polen temasn engellemektedir ancak bakm ya da deiimi yaplmayan havalandrma sistemlerinde küf mantarlar bulunabilmektedir. Bu durumda da ataklar söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle, havalandrma sistemlerinin mutlaka bakm yaplmaldr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git