Stres ve anksiyete için yoga önerisi

Yoganın zihinsel ve fiziksel yararlarını kanıtlayan çok fazla çalışma bulunduğunu belirten Fizyoterapist Gülşah Konakoğlu, “Yogayı rutininize dâhil etmek sağlığınızı geliştirmenize, gücü ve esnekliği artırmanıza, stres, depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltmanıza yardımcı olur. Sağlığınız söz konusu olduğunda hissedilebilir fark yaratmak için haftada birkaç kez yoga yapmak yeterli olacaktır” dedi.

Haberler 27.02.2020 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yogann bilimsel olarak kantlanm faydalar hakknda açklamalarda bulunan Fizyoterapist Ör. Gör. Gülah Konakolu, Yoga salkl bir yaam tarzyla kombine edildiinde ya da tek bana yapldnda, kalp hastal için risk faktörlerini azaltmaya yardmc olabilir. Kalp salnn, genel saln önemli bir parçasdr. Yüksek kan basnc, kalp krizi ve inme gibi kalp sorunlarnn balca nedenlerinden biri. Yoga yapanlarn ise yapmayanlara göre daha düük kan basncna ve nabz oranna sahip olduklar biliniyor diye konutu.

DEPRESYON BELRTLERN AZALTIYOR

Yogann vücuttaki stres hormonlarnn üretimini etkileyerek depresyon belirtilerini azaltabileceini belirten Gülah Konakolu, Yoga, antidepresan bir etkiye sahip ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardmc. Bunun nedeni de yogann sklkla depresyonla ilikili nörotransmitter olan serotonin düzeylerini etkileyen bir stres hormonu olan kortizol düzeylerini azaltabilmesi ifadelerini kulland.

UYKUYU DÜZENLEMEYE YARDIMCI OLUYOR

Yogann uyku kalitesini artrmaya yardmc olabileceini ifade eden Konakolu, Düük uyku kalitesi dier hastalklarn yan sra obezite, yüksek tansiyon ve depresyon ile ilikilendiriliyor. Yoga yapanlar daha hzl uykuya dalyor, daha uzun uyuyor ve sabahlar daha iyi dinlenmi hissediyor. Yogann uyku ve uyankl düzenleyen bir hormon olan melatonin salglanmasn arttrd gösteren çalmalar da mevcut dedi.

HER GÜN 15-30 DAKKA YOGA YAPIN

Fizyoterapist Ör. Gör. Gülah Konakolu yogann çok ar yemek yeme durumunda azalmaya, fiziksel aktivitede arta ve kiloda az miktar azalmaya neden olduunu da söyleyerek öyle devam etti:

Düzensiz yeme davranlar olan ve olmayanlar için yoga yoluyla farkndalk uygulamak salkl beslenme alkanlklarnn gelimesine yardmc olacaktr. Ayrca, her gün sadece 15-30 dakikalk yoga yapmak, esneklii ve dengeyi artrarak performansn yükseltmek isteyenler için büyük bir fark yaratabilir.

Ana Sayfaya Git