Susuzluk hasta eder

Prof. Dr. Sedat Üstündağ: "Su eksikliği başladığı zaman ilk ortaya çıkabilecek hastalık tabloları, böbrek taşı oluşumunun artması ve eforla ortaya çıkan nefes darlığının belirginleşmesidir"

Haberler 06.08.2021 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Prof. Dr. Sedat Üstünda, scak havalarda yeterli ve dengeli su tüketiminin insan sal için çok önemli olduunu, vücudun susuz kalmas halinde birçok hastaln ortaya çktn söyledi.

Prof. Dr. Üstünda, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava scaklklarnn yaam olumsuz etkilediini ve önlem alnmad takdirde vücuda zararlar olduunu ifade etti.

Suyun yaamn kayna olduuna dikkati çeken Üstünda, scakln ve nemin zirve yapt bu dönemde yeterli sv tüketiminin salk açsndan önemine iaret etti.

Üstünda, erkeklerde vücudun yüzde 60nn, kadnlarda ise yüzde 50sinin sudan olutuunu belirterek, Bu dönemde insan saln en çok tehdit edecek durum, suyun yeteri kadar alnamamas, vücudun susuz kalmasdr. dedi.

Besinlerin sindirilmesi, oksijenin organlara tanmas gibi yaamsal bütün faaliyetlerin olumasnn vücuttaki suyun ideal düzeyde bulunmasna bal olduunu ifade eden Üstünda, vücuttaki suyun azalmasnn doku ve organlarda zarara yol açabileceini söyledi.

leri derecede susuzluun pek çok hastala neden olduunu anlatan Üstünda, unlar kaydetti:

Su vücutta eksilmeye balad zaman, organlarn ve dokularn fonksiyonlarnda azalmaya neden oluyor. Hatta geri dönüümsüz kayplarla, hastalklarla, nihayetinde de ar su eksiklii vakalarnda ölümle kendini ortaya koyabilir. Su eksiklii balad zaman ilk ortaya çkabilecek hastalk tablolar, böbrek ta oluumunun artmas ve eforla ortaya çkan nefes darlnn belirginlemesidir. Su eksiklii daha da ar safhaya geçecek olursa bu kez eker hastalarnda, ekerin kontrolünün zorlamas ve koma durumlarnn ortaya çkmas söz konusu olabilir.

Su eksiklii daha da ar olursa inmeler artar, inme geçirenlerde ölüm artar. Kalp krizi geçirenlerde ölüm, su eksiklii olanlarda 4 kat daha fazla geliir. Bilhassa kistik böbrek hastal olanlarda hastaln ilerlemesi hzlanr. Uzun süreli ve ar su eksikliinin kanserle bile etkisi gösterilmi, özellikle barsak kanserleri ve safra kesesi ta oluumuyla su eksiklii ilikili bulunmu.

- lenmi svlar yarar yerine zarar getirebilir

Prof. Dr. Üstünda, ortamn ss, yaanlan bölgenin rakm, nemi ve kiinin özelliklerine göre günlük sv ihtiyacnn deikenlik gösterdiini, aratrmalara göre erkeklerin en az 2,5, kadnlarn ise 2 litre sv tüketmesi gerektiini vurgulad.

Sv almnda su bata olmak üzere doal içeceklerin tercih edilmesi gerektiini dile getiren Üstünda, u deerlendirmelerde bulundu:

Gazl içecekler ve tatlandrclarla üretilmi içecekler çeitli salk problemleri çkyor. Bunlarn banda özellikle metabolizma bozukluklaryla ilgili problemler ortaya çkyor. Salkl svlarn tüketimini yapmalyz. En doal olan tabii ki su, suyun kendisi. çildiinde vücuda bir fazlalk getirmeyen, zarar vermeyen suyun kendisi. Bu bakmdan su hayatn kendisi. Onun dnda doal maden sular, içindeki magnezyum ve potasyum gibi mineraller salk açsndan faydal. Günde bir tane içildii zaman hipertansiyonun bile geliimini azaltt ortaya çkarlm. Tuzlu olmamak artyla ayran, bize fazla tuz yükü olmamas açsndan. Yine içilecekse limonlu açk çay. Bunlar sv alm kaynaklar olarak deerlendirilebilir. Ancak ilenmi svlar yarar yerine zarar getirebilir.

Ana Sayfaya Git