Tırnak mantarını dert etmeyin

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, tırnağın yavaş uzayan bir deri eki olduğunu belirterek, “Tırnak mantarı (onikomikozis) tırnağı kalınlaştırır, rengini bozar ve tırnak yatağından ayırır. Ülkemizde tırnak mantarı sorunu oldukça sık karşılaşılan bir problemdir” dedi.

Haberler 08.04.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Trnak mantarnn sklkla erikinlerde görüldüünü dile getiren Dr. Ata Nejat Ertek, Trnak mantar hastalklar ar geliimi, baka enfeksiyonlara yol açmas ve bulac olmas nedeni ile ciddi bir salk sorunudur. Özellikle yal hastalarda, eker hastalarnda ve savunma sistemi problemli olan hastalarda daha dikkatli olunmaldr. Bunun yan sra el ve ayak trnaklarnda ciddi estetik problemlere sebep olmaktadr. Trnak mantarlarnn en etkili tedavi yöntemlerinin banda lazer tedavisi gelmektedir. Lazer tedavileri; her ya döneminde düük risk ve geni güvenli kullanm özellii, yüksek hasta uyumu ve klinik iyilemesi ile trnak mantarlarnda ilk tedavi seçenekleri arasna yer almaktadr. Ayak trnana uygulanan lazer , trnak yatana, trnak ve etrafndaki yumuak dokuya zarar vermeden uygulanr. Mutlaka 5 parman trnaklarna da uygulanmaldr çünkü dier parmaklardaki trnaklarda da gizli mantar olabilir. Lazer tedavisi srasnda hafif snma hissi duyulur. Herhangi bir ekilde ar kesici veya anesteziye gerek yoktur. Uygulama sonrasnda hemen günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz diye konutu.

TIRNAK MANTARI

Dr. Ata Nejat Ertek, lazerle trnak mantar tedavisi ilemi yaklak 15 dakika kadar sürdüünü ifade ederek, Tedavide baz hastalar için tek seans yeterli olurken baz hastalar (çok ileri safhalar) içinse daha fazla seansa (6-8 seans veya fazlas) gerek vardr. Lazer ilemi sonras hemen pedikür yaptrabilir ya da oje sürebilirsiniz. Burada önemli olan lazer ilemi öncesi dönemdir. Lazer ilemi uygulanmadan 1 gün önce ayanzdaki tüm ojeleri temizleyip, ayak temizliinizi yapmalsnz. Mantar hastal çevresel faktörlere bal bir rahatszlk olduu için tekrarlamas mümkün olabilir. Bu nedenle mutlaka hastalktan korunmak için uzmandan bilgi alnmaldr açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git