Tansiyon hastaları dikkat!

Uzmanından yüksek tansiyon ve kalp damar hastalarına koronavirüs uyarısı

Haberler 21.03.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Özlem Esen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle 65 ya üstü yüksek tansiyon ve kalp damar hastalarnn hijyene daha çok dikkat etmeleri gerektiini belirterek, Özellikle toplu tama, halka açk restoran ya da cami gibi ortamlardan kesinlikle kaçnmal, alveri için yaknlarndan yardm almallar. Günlerini psikolojik olarak rahatlatc aktivitelerle geçirmeliler. Doktorlarn beslenme tavsiyelerine uyarak, C vitamininden zengin gdalarla beslenmeliler. tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Esen, yapt yazl açklamada, dünyann birçok ülkesinin yan sra Türkiyede de görülen Kovid-19 salgn nedeniyle bir dizi önlemler alnrken, salk otoritelerinin de koronavirüsten etkilenebilecek yüksek risk gruplarn tanmladn hatrlatt.

Kalp damar ve hipertansiyon hastalklarnn bu gruplar içerisinde ilk sralarda yer aldn aktaran Esen, dünyada Kovid-19 nedeniyle yaanan kayplara bakldnda yarsnn solunum yetmezliinden, yarsnn kalp hasar ya da dolam bozukluundan gerçekletiini kaydetti.

- BTEN LAç RAPORLARININ SÜRES HAZRANA KADAR UZATILDI

65 ya üstü yüksek tansiyon ve kalp damar hastalarn hijyene daha çok dikkat etmeleri konusunda uyaran Esen, Özellikle toplu tama, halka açk restoran ya da cami gibi ortamlardan kesinlikle kaçnmal, alveri için yaknlarndan yardm almallar. Konuyla ilgili medyada yer alan haberleri sürekli dinlemeyerek endieye kaplmaktan uzak durmallar. Günlerini psikolojik olarak rahatlatc aktivitelerle geçirmeliler. Doktorlarn beslenme tavsiyelerine uyarak, C vitamininden zengin gdalarla beslenmeliler. ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Özlem Esen, hipertansiyon hastalarnn kullandklar ilaç tedavilerine devam etmeleri gerektiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

ACE inhibitörleri ve anjiyotensin reseptör blokerleri gruplarnn enfeksiyon açsndan risk oluturduu bilgisi doru deil. Bu yönde Avrupa ve Amerika kalp cemiyetleri ilaç deiiklii yaplmamas yönünde tavsiye karar yaynlamtr. Ayrca, halihazrda biten ilaç raporlarnn süresi hazirana kadar uzatlmtr. Bu nedenle, rapor temini için hastanelere bavuru gerei kalmamtr. Kalp damar ve yüksek tansiyon hastalarnn özellikle acil olmayan salk sorunlaryla ilgili doktorlaryla telefon ya da mesajla iletiim kurmalar uygun olur.

Ana Sayfaya Git