Tatilde bel sağlığını korumanın yolları

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Gülşah Öztürk tatilde bel ve boyun sağlığı için almamız gereken 8 önlemi anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Haberler 24.06.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tatilde bel salnz için dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri, bavulunuzu doru tamak olmal. Bunun nedeni ise çok ar olan ve doru tanmayan bavullarn dengesiz ve yüksek arlkta tanmas sonucu bel ile boyun ftn tetikleme riskinin olmas. Bavulu yukar kaldrmanz gerektiinde, yerden alrken diz kapaklarnz mutlaka krarak eilin. Bavulunuzu aldktan sonra yava ve aama aama kaldrn. Bavul veya herhangi bir yükü kaldrma aamasnda belden dönme hareketini asla yapmayn, mutlaka ayaklarnzn yardmyla dönün. Büyük bir bavul yerine ideal kilolarda 2-3 küçük valizi tercih edin. Srt çantas kullanacaksanz eer kesinlikle tek omuzda tamayn, yükün her 2 omuza eit ekilde dalmasn salayn.

EN AZ 2 SAATTE BR ARAçTAN NN

Aracn türü ne olursa olsun, yolculuk srasnda vücut eklimiz uzun süre ayn pozisyonda kald için bel, srt ve boyun arlar geliebiliyor. Bu nedenle en azndan her 2 saatte bir araçtan çkp en az 5 dakika yürüyün ve mümkünse esnetme hareketleri yapn. Araç içinde olduunuzda bel ve boyun bölgenizi destekleyen yastklar kullanmanzda fayda var. Bu sayede bel ile boyundaki kaslma ve gerilmeyi önlemi olursunuz. Ayrca her 15-20 dakikada bir kol ve bacaklarnz hareket ettirip, pozisyon deitirmeye de özen gösterin.

SI SUYA KAFA ÜSTÜ ATLAMAYIN

Boyun travmalarnn önemli bir bölümü s suya atlama sonras görülüyor. S suya atlamak özellikle üst boyun krklar ve omurilik hasar nedeniyle geri dönüümü olmayan, kollarda ve bacaklarda felç haliyle sonuçlanabiliyor. Omurilikte felce yol açabilecek hasar oluumunu önlemek için derinliini bilmediiniz deniz veya havuzda asla balklama atlamayn.

HAVUZ KENARINDA DKKATL YÜRÜYÜN

Scaklarda serinleme yöntemi denildiinde akla ilk gelen eylerden biri havuz kukusuz. Ancak havuz kenarnda kontrolsüz bir ekilde kayp dümek omurgada kra neden olabiliyor. Bu yüzden slak zeminde komaktan ya da kaymaya müsait terlikler kullanmaktan kaçnmanz çok önemli.

KLMAYA DORUDAN MARUZ KALMAYIN

Scaklar arttkça klimay kullanm süremiz de doal olarak artyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Dr. Gülah Öztürk klimal ortamlarda bulunduunuz sürece, klimadan gelen hava akmna dorudan maruz kalmayacak ekilde durmaya özen göstermeniz gerektii uyarsnda bulanarak, Eer scak havada terleme sonrasnda klimal bir ortama girecekseniz, özellikle hava akmna dorudan maruz kalmamaya dikkat edin. Birçok kas spazm, terleme sonras klima ya da hava koullar nedeniyle maruz kalnan souk hava akm sonucu geliiyor. diyor.

EZLONGDA UZUN SÜRE AYNI EKLDE DURMAYIN

Sahilde ya da havuz kenarnda günelenmek için ezlongda uzun süre ayn pozisyonda kalmak bel, srt ve boyun kaslarnda spazm gelimesine neden olabiliyor. Özellikle srtüstü yatarken belinizin ve boynunuzun arkasn desteklemeyi ihmal etmeyin. En azndan saatte bir kalkp esnetici egzersizler uygulamaya da özen gösterin.

AYAKKABININ TOPUUNA DKKAT

Tatil denildiinde akla ilk gelen eylerden biri de genellikle dansn elik ettii akam etkinlikleri. Hemen hepimiz kln önemli bir parças olduunu düündüümüz yüksek topuklu ayakkablardan vazgeçmiyoruz. Ancak topuklu ayakkablarla düme ve bel çevresinde hasar oluma riski oldukça yükseliyor. Yaplan bir aratrmada topuklu ayakkab giymenin,topuun yüksekliinden bamsz olarak sadece giyme süresine bal bel arsn tetikledii raporlanm. Eer gerçekten topuklu ayakkab giymeniz gerekiyorsa süreyi mümkün olduunca ksaltn.

ISINMA HAREKET ART

Su kaya, sörf, dal ve plaj voleybolu tatillerde en sk tercih edilen spor dallar. Bu tür sporlar her ne kadar endorfin ve adrenalin düzeyimizi arttrarak elenceli bir ekilde fiziksel aktivite salasa da, bilinçsizce yapldnda kas gruplarmzda spazm, tendonlarda yrtlma ve bel ile boyun arlarna yol açabiliyor. Özellikle snma hareketleri yapmadan spora asla balamayn. Sporun ardndan esneme hareketleri yapmay da ihmal etmeyin.

Ana Sayfaya Git