Taze baklanın bilinmeyen 5 önemli faydası

Kendine has aromasıyla bahar sofralarının sağlık deposu bakla, Covid-19’dan korunmada büyük öneme sahip olan bağışıklık sistemini desteklemesiyle de öne çıkıyor.

Haberler 17.05.2021 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Beslenme ve Diyet Uzman Deniz Nadide Can Mevsim geçiinin olduu u günlerde bata Covid olmak üzere dier hastalklara kar baklk sisteminin desteklenmesi çok önemlidir.. Bahar aynn yldz sebzesi olan taze bakla zengin içeriiyle son derece besleyici bir özellie sahip. Susam ya ile piirdiiniz de besleyiciliini daha da artyor. 100 g baklada 8.2 gr karbonhidrat, 4.64 gr protein, 1.63 gr lif bulunmaktadr. Bununla birlikt sodyum potasyum, folik asit, C vitamini içerii açsndan zengindir diyor Beslenme ve Diyet Uzman Deniz Nadide Can, baklann çok bilinmeyen 5 önemli faydasn sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Kalbi koruyor

Kurubaklagiller familyasndan olan bakla kalp dostu olarak bilinir. Yüksek protein ve lif içermesi, kolestrol içermemesi bakmndan yüksek kolestrolü olan bireylerce krmz ete alternatif olarak tüketilmelidir. Lif içerii sayesinde vücutta kötü kolestrolü düürücü etkisi bulunmaktadr. Bunun yannda vegan ve vejetaryenler için kaliteli bir protein kaynadr.

Kolon kanseri riskini azaltyor

Bakla, düzenli tüketildii zaman içerdii çözünür lif ile kabzla kar iyi bir alternatiftir. Kronik olarak kabzlk yaayan insanlarn kolon kanserine yakalanma riski yüksektir. Kurubaklagilller ve sebzeler ile günlük almamz gereken lif miktarn mutlaka tamamlamalyz. Ortalama 1 porsiyon bakla; günlük lif ihtiyacnn yüzde 36sn karlayabilir. Yeterli lif tüketimi ile kolon kanseri görülme riskini azaltmak mümkün. Mevsiminde haftada 2 gün bakla tüketmekte fayda var. Ancak huzursuz barsak sendromu (irritabl barsak sendromu) olan hastalarda gaz yapabilecei için bakladan kaçnmas önerilir.

Bakl güçlendiriyor

Beslenme ve Diyet Uzman Deniz Nadide Can Covid-19 ile mücadele ettiimiz bu aylarda, içerdii linoleik asit ile virüsün hücre zar yapsn bozarak, bu sayede vücudun virüs ile savamasnda katk salyor. Baklay susam ya ile piirdiiniz de besleyiciliini daha da arttrm olursunuz.

Zayflama çabasna destek salyor

Bakla zengin lif ve protein oranna sahiptir. Düük kalorili olup ayn zamanda tok tutan bir besindir. Öünde tüketildiinde tokluk hissi uzun olacandan günlük kalori almn azaltabilir. Dier baklagiller gibi zayflama diyetinde mevsimindeyken muhakkak yer verilmelidir.

Parkinsonun ilerlemesini azaltyor

Beslenme ve Diyet Uzman Deniz Nadide Can Yaplan bilimsel çalmalara göre; bakla levedopa açsndan zengin olan bir baklagildir. Levedopa vücutta dopamin adl bir nörotransmittere dönütürülür. Parkinson hastalarnn tedavisinde dopamin kullanlmaktadr. Literatüre göre; zengin dopamin içerii olan bakla düzenli tüketildiinde hastaln ilerlemesinin yavalamasna yardmc olabiliyor. Ancak ilaç ilaç tedavisi gören bireyler mutlaka doktor kontrolü eliinde tüketmelidir diyor.

Ana Sayfaya Git