"Tedavi olayım" derken sakat kalmayın

Manuel tedavinin masajla hiçbir ilgisinin bulunmadığını ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, halk arasında kırıkçı-çıkıkçı denilen kişilerin insan anatomisini, fizyolojisini, hastalık, teşhis ve tedavilerini bilmeden, rastgele uygulamalarının sakatlıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Haberler 01.10.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Manuel tedavinin masajla hiçbir ilgisinin bulunmadn ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali ahabettinolu, halk arasnda krkç-çkkç denilen kiilerin insan anatomisini, fizyolojisini, hastalk, tehis ve tedavilerini bilmeden, rastgele uygulamalarnn sakatlklara davetiye çkardn söyledi.

Tedavi olaym derken sakat kalmayn

Ar kilo, az hareketli yaam, stres ve kas zorlamalar yüzünden, bel ve boyun ars ikyetlerinin her geçen gün arttn belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali ahabettinolu, özellikle bel ve boyun ftklarnn yaam kalitesini etkilemesi açsndan ayr bir önem tadn söyledi.

Bel ftnda, bel veya bacaa yaylan ar-uyuma, hareket kstll, ileri vakalarda kas gücü azalmas, hatta küçük veya büyük abdest tutamama gibi belirtilerin olduunu ifade eden ahabettinolu, Boyun ftnda ise ense veya kollara yaylan ar-uyuma, ba dönmesi, kulak çnlamas, konsantrasyon bozukluu, unutkanlk, ellerde güç kayb ve dengede bozulma belirtileri görülmektedir. Fizik tedavisi aletli ve manuel tedavi yöntemleri olmak üzere iki ekilde yaplmaktadr. Manuel tedavinin masajla hiçbir ilgisi yoktur. Manuel tedavide, rahatszln bulunduu bölgeye ellerle bir takm germe, bastrma, döndürme manevralar uygulanmaktadr. Tedavi hastaln derecesine göre 2 ile 10 seans arasnda sürebilir diye konutu.

Manuel tedaviyle dikkat edin

Hastalarn yüzde 98inin ameliyatsz fizik tedavi yöntemleriyle iyiletiini, sadece yüzde 2sinde ameliyat gerektiini belirten Dr. ahabettinolu, Tedavi srasnda genellikle herhangi bir ilaç kullanlmamaktadr. Manuel tedavi, uzman bir hekim tarafndan doru ve tam bir tehis sonras yaplmas gerekir. Tehis koyma ve tedaviyi planlama yetkisi sadece hekimlere aittir. Burada unutulmamas gereken husus, halk arasnda (krkç-çkkç) denilen kiilerin insan anatomisini, fizyolojisini, hastalk, tehis ve tedavilerini bilmeden, rastgele uygulamalar ile yol açtklar sakatlklardr. Bu sakatlklar ya da komplikasyonlar, eklem ba- tendon gibi yumuak doku zedelenmelerinden, ilerleyen nörolojik bulgu ve felçlere kadar ilerleyebilir. O yüzden bu tür tedavilerin deneyimli uzman ve rehabilitasyon hekimlerine yaptrlmas gerekir dedi.

Manuel tedaviyi 30 yldr uygulayan ve bilinirlii için ura veren Dr. Ali ahabettinolu, Manuel tedavi kesinlikle klasik bat tbb tedavisidir. Alternatif tedavi yöntemi deildir. Türk tbbnda resmi ve bilimsel olarak yllardr yer almasna ramen bilinirlilii ve popülaritesi ancak son yllarda artmaya balamtr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git