Teknoloji beyni vuruyor

Prof. Dr. Murat Terzi, teknolojik ilerlemelerle birlikte elektromanyetik maruziyetin arttığını, cep telefonu kullanımı ve kablosuz internet bağlantısının beyin sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Haberler 22.07.2018 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Murat Terzi, nörolojik hastalklarn dünyadaki ölüm nedenlerinin banda geldii bilgisini verdi. Yalanan nüfusla birlikte Alzheimer, parkinson ve inme (felç) gibi hastalklarn sklnn arttn ve yakn gelecekte bu oranlarn daha da artmasnn beklendiini ifade eden Terzi, Ayrca hemen her ya grubunda görülebilen ba ars, epilepsi, multipl skleroz(MS), kas hastalklar gibi dier nörolojik hastalklar da insan yaam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Tüm bu beyin hastalklarndan korunmak ve eer bu hastalklar söz konusu ise bu hastalklarn tedavi sürecinde baarl olabilmek açsndan beyin salmz korumak oldukça önem tamaktadr. Genel salmzn iyilik hali beyin salmz ile ilikilidir. Salkl bir beyin genel salmz da olumlu yönde etkilemektedir. Oldukça komplike bir organmz olan beynimizin salkl kalabilmesi ile orantl olarak kendi genel salmz daha iyi hissederiz. Salkl bir beyin sayesinde; ev, i, okul ve sosyal hayatmzda da daha baard olabiliriz dedi.

Zararl alkanlklardan uzak durulmal

Toplumdaki her bireyin nörolojik hastalklar açsndan birer aday olduunu kaydeden Terzi, Genel salmz açsndan da oldukça önemli olan yüksek tansiyon, diyabet, sigara ve alkol kullanm, obezite, ar tuz tüketimi, salksz beslenme, hareketsiz bir yaant inme (felç) için en önemli risk faktörleridir. Yine tüm bu faktörler dier beyin hastalklarnn seyrini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tüm bu zararl alkanlklardan uzak durmak, tansiyon, diyabet gibi dier var olan hastalklarn kontrolünü iyi yapmak beyin sal açsndan oldukça önemlidir diye konutu.

Teknoloji beyin saln olumsuz yönde etkiliyor

Teknolojik ilerlemelerle birlikte elektromanyetik maruziyetin arttn anlatan Terzi, Cep telefonu kullanm, kablosuz internet balants, bilgisayar kullanm oran gittikçe artmakta ve bunlar beyin saln olumsuz yönde etkilemektedir. Ba ars, ba dönmesi, yorgunluk, dikkat eksiklii, örenme güçlüü gibi problemler elektromanyetik maruziyeti fazla olanlarda daha fazla görülebilmektedir. Teknoloji ile çok erken yalarda tanan ve saatlerinin önemli bir ksmn bu alanda geçiren çocuklarda ve erikinlerde baz psikolojik problemler de daha fazla görülmektedir eklinde konutu.

Beyin sal için dikkat edilmesi gereken hususlar

Toplumda artan ar ve gittikçe artan çevre kirliliinin de beyin saln olumsuz etkilediini vurgulayan Prof. Dr. Murat Terzi u bilgileri verdi:

Beyin salmz korumak için sigara ve alkolü brakmak, salkl beslenmek, tuz tüketimini azaltmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, tansiyon diyabet gibi hastalklar kontrol altnda tutmak, ideal kiloyu koruyabilmek, uyku düzenine özen göstermek, cep telefonu bilgisayar gibi teknoloji ürünlerini salkl kullanabilmek oldukça önemlidir. Beyin sal için düzenli bir uyku önemlidir. Salkl bir uyanklk hali için iyi bir uyku gerekmektedir. Beyin hastalklar ortaya çkmadan tüm bu koruyucu tedbirleri almak gerekmektedir. Beyin sal bozulduunda ortaya çkan problemleri düzeltebilmek bazen zor ve uzun bir süreci gerektirmektedir. Beyin sall ile ilgili hem koruyucu tedavi hem de hastalkla olan mücadelede nöroloji uzman takibi önemlidir. 22 Temmuz Dünya Beyin Günü çerçevesinde vermeye çaltmz bu mesajlar sadece bir gün veya hayatmzn belirli dönemleri için deil bebeklikten itibaren hayatmz boyunca dikkat etmemiz ve özen göstermemiz gereken durumlardr. Salkl bir beyin için hayatmzn her döneminde salkl yaama özen göstermeliyiz.

Ana Sayfaya Git