Tip 2 Şeker tedavi edilmezse neler olur?

Tip 2 şeker hastalığı tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürebilecek hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi komplikasyonlar görülebilir.

Haberler 03.04.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tip 2 eker hastal (diyabet) ciddi bir rahatszlktr ve tip 1 eker hastalnn aksine genellikle yetikinlikte geliir.

Tip 2 diyabet vücudun glikozu, yani ekeri ileme ve emme mekanizmalarn etkiler. nsülin glikoz metabolizmasn düzenlemesi için vücudun ürettii hormondur. Tip 2 eker hastal olan bir kii, ya insülinin etkilerine kar direnç gelitirmitir, ya da vücudundaki glikoz seviyelerini düzenlemek için yeterli olacak insülini üretmemektedir.

Tip 2 diyabet tehis edilmeden önce yllar boyunca hiçbir belirti vermeyebilir. Tehis edildiinde ise bu genellikle yaratt bir komplikasyondan dolay olmaktadr. En sk görülen komplikasyonlardan biri kalp hastaldr. Kontrol edilmeyen glikoz seviyeleri vücuttaki kan damarlarna ve sinirlere hasar verir. eker hastal olan kiilerin yaklak %75i kalp hastalndan dolay hayatn kaybetmektedir.

BÖBREK YETMEZL

Böbrek yetmezliinin sk görülen sebeplerinden biri de eker hastaldr. Normalde böbrekler vücuttaki atk maddeleri süzer ve atarlar. eker hastal tedavi edilmezse zaman için yüksek kan ekeri böbreklerdeki ince kan damarlarn tkar ve idrar yolunda problemlere sebep olurken böbreklere de zarar verebilir.

Böbrek yetmezlii vakalarnn yaklak %40na eker hastal sebep olmaktadr.

eker hastal yaralarn çok geç iyilemesine, bazen de hiç iyilememelerine yol açar. Sinir hasar, bacak veya kollara kan dolamnn zayf olmasna sebep olacak damar hasarna dönüebilir. Kontrol altna alnmam tip 2 eker hastal vakalarnda hastann iyilememi bir yaras enfekte olabilir. Enfeksiyon yaylarak, yaralamaya dönebilir ve bazen bir parman, ayan veya bacan tümüyle kesilmesi gerekebilir.

VÜCUT ENERJ KAYNAI

Diyabetik ketoasidoz probleminde, vücut enerji kayna olarak eker deil ya kullanr. Bunun sonucunda ketonlar vücutta ve kan aknda birikirler. Yüksek dozlarda ketonlar zehirli olabilir. Ciddi bir problem olsa da diyabetik ketoasidoz nadir görülen bir problemdir. Genellikle hastalar zatürre ya da enfeksiyon gibi baka bir hastala sahip olduunda tehis edilir.

Diyabetik retinopati ilerleyen bir göz hastaldr ve körlüe yol açabilir. Bu hastala gözün retinasndaki kan damarlarnn hasar görmesi sebep olur. Ancak eker hastas tehisi konulan kiilerde, hastalk kontrol altna alnrsa, kör olma ihtimali %95 orannda azaltlabilmektedir.

Ana Sayfaya Git