'Topuk ağrılarını hafife almayın'

Topuk ağrılarının ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini söyleyen Op. Dr. Fırat Oruç, “Hastalar genellikle topuk etrafında oluşan ağrıyla polikliniğe başvurur. Genellikle ihmal edilebilen topuk ağrısının arkasında topuk dikeni, plantarfasiit, tümör ve enfeksiyonlar ve stres kırıkları gibi ciddi sorunlar olabilir" dedi.

Haberler 17.11.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Frat Oruç, sabahlar uyannca atlan ilk 10-15 admda ortaya çkan ve yürüdükten biraz sonra rahatlayabilen topuk arlarnn, kiilerin yaamn dayanlmaz hale getirebildiini söyledi. Topuk arlarnn daha çok uygun olmayan ayakkab kullanmnda, bozuk ve sert zeminlerde yüründüünde, hzl kilo artnn olduu zamanlarda ortaya çktn ifade eden Op. Dr. Frat Oruç, Özellikle kilo artlarnda vücut arya bir süre sonra adapte olabilir, hatta ar geçebilir ancak hastalk gizlice ilerlemeye devam eder. Hastalk ilerledikçe kiinin hareketlilii azalr ve buna bal kilo art söz konusu oldukça iyilemek gittikçe daha güç bir hal alr diye konutu.

UYGUNSUZ EGZERSZLERE DKKAT

Topuk arsna genellikle yetikinlerde, uzun süre ayakta kalma, uzun mesafe yol yürüme, uygunsuz ayakkab giyimi ve uygunsuz egzersizlerin neden olduunu belirten Op. Dr. Oruç, çocuklarda ise sklkla hzl büyüme, kilo ve ar spor aktivitelerinin bu arlar tetikleyebileceini vurgulad.

ARIYA YOL AçABLECEK RAHATSIZLIKLAR

Op. Dr. Oruç, topuk ars sebeplerini ise öyle sralad Topuk dikeni, plantar fasiit, topuk ya yast yaralanmas, pesplanus, pescavus (arkçökmesi, arkyükselmesi), tarsal tünel sendromu (bilek düzeyinde sinir skmas), tümör ve enfeksiyonlar, stres krklar, ail tendon ve yapma yeri problemleri (tendinit,tendinozis, rüptürü).

HASTAYA VE TANIYA GÖRE TEDAV

Arnn lokalizasyonunun tespitinin önemli olduunun altn çizen Op. Dr. Oruç, Poliklinie bavuran hastalarn fiziksel muayenesinin yaplmasnn ardndan ön tanya göre belirli tetkikleri (direk grafi, seroloj, EMG ve MRI) istenmektedir. Tedavi hastaya ve tanya göre deimekle beraber konservatif ve cerrahi tedavi olmak üzere iki alt grupta toplanmaktadr ifadelerini kulland.

Op. Dr. Oruç, konservatif ve cerrahi tedavi seçenekleri hakknda ise u bilgileri paylat:

Ayak tabanna uygun ortopedik ayakkab tercihi yaplmaldr. Beslenme düzeni yaplmal ve kilo kontrolü göz önünde bulundurulmaldr. Ar kilo durumunda diyetisyen eliinde mutlaka bir uzman görüle kilo verilmelidir. Uzun süre ayakta durulmamal, sert sporlardan uzak durulmaldr. Youn tempoya maruz kalnd durumlarda kaslar belirli süre dinlendirilmelidir. Magnezyum ve kalsiyum oran dengelenmelidir. Pilates, yoga gibi strengthening (güçlendirme) egzersizleri yaplabilir. Topuk ve ayak tabann destekleyici tabanlklar kullanmak gerekebilir. Buz tedavisi uygulanabilir. Doktor tavsiyesiyle antiemflamatuvar ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri, ar kesici ilaçlar kullanlabilir. Dirençli hastalarda düük doz lokal anestezi, steroid enjeksiyonu ya da ESWT (ok dalga tedavisi) yaplabilir. Cerrahi olarak yumuak doku ve kemik ameliyatlar spesifik hasta grubunda yaplmaktadr.

Ana Sayfaya Git