Tüp bebekte yaş yüzdeliği

Normal koşullar altında çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek tedavisinin son dönemde sıklıkla tercih edildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Düzgün Korkmaz, annenin yaşı konusunda uyarılarda bulundu. Korkmaz, "Annenin yaşı ilerledikçe başarılı gebelik oranı azalır. 35 yaş altı anne adaylarında başarı şansı yüzde 68-70, 42 yaşından büyük kadınlarda başarılı gebelik oranları yüzde 10’lara kadar gerilemektedir" dedi.

Haberler 29.01.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüp bebek tedavisinde Türkiyenin yüksek baar oranlar salamas nedeniyle yurtdndan birçok hastann Türkiyeyi tercih ettiini belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Ör. Üyesi Düzgün Korkmaz, önemli bilgiler verdi. Dr. Ör. Üyesi Düzgün Korkmaz, Gelien teknoloji ve laboratuvar koullarnn iyilemesi ile tüp bebek tedavisinde ciddi aama kaydedildi. Tüp bebek tedavisini yapan doktorlarn da bu ilem ile ilgili bilgisi yllar geçtikçe artm ve sonuç olarak tüp bebek tedavisinde ciddi baar oranlar saland. Ülkemiz tüp bebek tedavisinde dünyann önde gelen ülkeleri arasnda yer alyor. Ülkemizdeki tüp bebek merkezlerine, yurt dndan ABD gibi gelimi ülkeler de dahil olmak üzere pek çok farkl ülkeden çiftler tedavi için geliyor. Tüp bebek merkezlerindeki yüksek baar oran ve uygun maliyetler, çiftlerin bu karar almasnda etkili. Alannda deneyimli salk çalanlar ile yürütülen bu ilem sayesinde çocuk sahibi olmay arzulayan çok saydaki çift hayallerine kavuabilir dedi.

TÜP BEBEKTE ANNE YAI BAARIYI ETKLER

Tüp bebek tedavisinde baary etkileyen pek çok faktör olduunu söyleyen Dr. Ör. Üyesi Düzgün Korkmaz, Bu faktörlerin banda anne adaynn ya gelir. Kadnlarn genç olduu ilemlerde baar oran daha yüksektir. Annenin ya ilerledikçe baarl gebelik oran azalr. Farkl merkezlere göre deiiklik gösterebilmekle birlikte 35 ya alt anne adaylarnda baar ans yüzde 68-70 arasndadr. 42 yandan büyük kadnlarda baarl gebelik oranlar yüzde 10lara kadar gerilemektedir. lem için anne adayndan elde edilecek yumurtann says ve kalitesi de yala birlikte düü gösterir. Anne yann yan sra yumurta ve sperm kalitesi, varsa önceki hamilelik durumlar, ovaryan stimülasyon protokolünün doru uygulanmas, rahmin gebelik için uygunluk durumu gibi pek çok faktör de tedavi baarsn etkiler. Tüp bebek tedavisinde hekim görüü önemlidir. Bu nedenle kesin bir baar oran vermek zor olduu için annenin o anki durumun muayene ile gözlenmesi gerekebilir diye konutu.

çOUL GEBEL ERKEN DOUM, DÜÜK DOUM AIRLII GB SORUNLARA YOL AçABLR

Tüp bebek tedavisinin salkl gerçekletirilebilmesi için genellikle tekil gebeliin hedeflendiini belirten Dr. Ör. Üyesi Korkmaz, Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin önemli bir aamasdr. Sperm ve yumurtalarn laboratuvar ortamnda yapay olarak döllenmesinden sonra birden fazla embriyo elde edilir. Bu embriyolardan çeitli parametreler göz önünde bulundurularak en kaliteli olan seçilir ve anne rahmine yerletirilir. Embriyonun rahme sorunsuz bir ekilde tutunmasyla da baarl bir gebelik salanm olur. Tüp bebek tedavisinde baary belirleyen ana unsurlardan biri embriyo transferidir. Anne rahmine birden fazla embriyo nakledilmesi gebelik ansn artrrken çoul gebelik dediimiz ikiz, üçüz gebelik ihtimalini de artrm olur. çoul gebelik, tüp bebek tedavisinde doktorlar tarafndan çok da istenen bir durum deildir. çünkü çoul gebelik; erken doum, düük doum arl gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde amaçlanan, hastann tekli gebelik yaamasdr ifadelerini kulland.

Türkiyedeki Tüp Bebek Yönetmeliinin, anne rahmine nakledilecek embriyo saysna snrlandrma getirdiini belirten Dr. Ör. Üyesi Düzgün korkmaz, Tüp bebek merkezleri bu yönetmelik dorultusunda hareket ediyor. Yönetmelie göre 35 yandan genç kadnlarda 1 ve 2nci uygulamada sadece bir embriyo transfer edilebilirken 3üncü denemede ise bu says ikidir. 35 ya üzeri kadnlarda gebelik ans daha düük olduundan ilk denemeden itibaren iki embriyo nakledilebilir dedi.

Ana Sayfaya Git