Türkiye'nin akciğer nakli sayısındaki hedefi Avrupa standartları

Böbrek ve karaciğer nakli sayısında dünyada öndeki ülkeler arasında bulunan Türkiye, akciğer nakillerinde de aynı başarıyı hedefliyor.

Haberler 29.04.2017 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ölümle burun buruna gelen kiinin, organ nakliyle bir kez daha yaama ans yakaladn belirten Kutlu, Türkiyede de genel olarak organ nakillerinin baaryla gerçekletirildiini söyledi.

Akcier rahatszlnn kiinin hayatn tehdit etmeye balamas halinde ve solunum yetmezlii bulunan hastalarda, nakil seçeneinin düünülmesi gerektiini dile getiren Kutlu, KOAH, iltihabi akcier hastalklar, orta ya grubunda görülen akcierin sertlemesi ve akcier basncnda nedeni bilinmeyen artlarn tespit edildii kiilerde, nakil yaplmasnn uygun olduunu anlatt.

Akcier kanseri hastalarnda da organ naklinin söz konusu olabildiini dile getiren Kutlu, bunun az sayda da olsa örnekleri bulunduunu kaydetti. Nakiller içinde, akcier nakil orannn böbrek ya da karaciere göre düük olduuna dikkati çeken Kutlu, Türkiyede ylda 3 binin üstünde böbrek, binin üzerinde karacier yaplrken, 2016 ylnda 22 akcier nakli gerçekletirildi. dedi.

Kutlu, Türkiye ile bat Avrupa ülkeleri karlatrldnda, bu saynn çok daha yüksek olmas gerektiine iaret ederek, Buna göre, Türkiyede ylda yaklak 200 akcier nakli yaplmas gerekiyor. 2014 ylnda 33 akcier nakli yapld. 2015te 30, 2016da ise 22 akcier nakli gerçekletirildi. bilgisini verdi. Kutlu, son yllarda nakillerdeki azalmann, baz ekiplerin yer deiikliklerine bal olarak gereken ruhsat ihtiyac ve buna bal sorunlardan kaynaklandn söyledi.

- Her 100 donörden ancak 4ünün akcieri kullanlabiliyor

Prof. Dr. Kutlu, dünya genelinde her 100 donörden yaklak 30unun kullanlabildiini, ancak bu orann Türkiyede çok düük olduunu aktararak, Türkiyede her 100 donörden ancak 4ünün akcieri kullanlabiliyor. Bunu artrabilmek için akcier donörlerini dünya standardnda kullanabilmek gerekiyor. Bu baarlabildiinde, Türkiyede u andakinden 8 kat daha fazla akcier nakli yapabilme imkan getirecek. diye konutu.

Bunun gerçekletirilebilmesi için donörden akcierin, uygun koullarda ve doru bir ekilde alnabilmesi, uygun zamanda nakil yaplacak yere ulatrlabilmesi ve organn bu süreçte iyi korunabilmesi gerektiine iaret eden Kutlu, bu sorunlarn çözümlenmesiyle nakil saysnda artn yakalanabileceini bildirdi.

Türkiyenin böbrek ve karacier nakillerinde yakalad oranlara, akcier nakillerinde de ulamas gerektiini ifade eden Kutlu, Böbrek ve karacier nakillerinde çok iyi seviyede bulanan Türkiyede, akcier nakillerinde de Avrupa standartlarn hedefliyoruz çünkü, Türkiye bunu yapabilecek uzman ekiplere sahip. Merkezlerin kuvvetlendirilmesi, bu alanda yetimi ekiplerin tevik edilmesi önemli. dedi.

Kutlu, akcier nakillerinin en çok ABDde yapldn, Türkiyenin de benzer baarlar yakalayabilecek güçte olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git