Tuzu azalt, hayatına renk kat

Birçoğumuzun düşünmeden yemeklere bol bol serptiği tuz, vücudun baş düşmanı. Tuz yerine baharat, limon suyu, nar ekşisi ya da sirke kullanımına ağırlık vermek tuz tüketimini sınırlamak açısından önemli bir kilit nokta.

Haberler 23.03.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalklar bata olmak üzere obezite, diyabet ve baz kanser türlerinden korunmak amacyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile snrlamak gerektiine dikkat çekiyor. Prof. Akpolat Size sormadan çaynza ya da kahvenize eker ekleyebiliyorlar m? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekliyorlar? Buna izin vermeyin, salnz koruyun diyor.

Günde 15 gram tuz alyoruz!

Tuzun azaltlmas kan basncn kontrol altna almann yan sra hipertansiyon geliimini de önleyebilir. Hipertansiyon sorunu ile karlamamak için yaplacak ilerden birisi de tuzun azaltlmasdr. Yüksek tansiyon için önemli olan sofra tuzu olarak bilinen NaCldür. Bat tarz beslenmede kiiler günde ortalama 8-9 gram tuz alr. Bu tuzun günde 5 grama düürülmesi kan basncnn kontrol altna alnmasn kolaylatrr. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalklarnn 2012 ylnda yapt aratrmaya göre günde ortalama 15 gram tuz alyoruz. En önemli tuz kaynaklar yemek piirilirken eklenen tuz ve ekmektir.

Yanltc/doal tuzlara dikkat!

Piyasada bulunan, yararl veya doal olduu iddia edilen okyanus tuzu, deniz tuzu, kaya tuzu gibi tuzlar da tansiyonu yükseltirler.

TUZ TÜKETMN AZALTACAK 10 PRATK ÖNER

1. Yemein tadna bile bakmadan tuz koymayn. Tuzsuz yemek çok tatsz diyorsanz biber, sirke, limon suyu ve deiik bitkilerle yemek tatlandrlabilir.

2. Tuzsuz ekmek yiyin. Taze sebze yiyin. Konserve, turudan uzak durun.

3. Yemek piirirken tuz koymayn, piirdikten sonra da koymayn.

4. Tuzu azaltlm peynir yiyin.

5. Doktor veya eczacya danarak yapay tuz kullanabiliriz

6. Darda yemek yerken seçici olun

7. Nane, kekik, soan, sarmsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir. Etleri sarmsak, sirke, limon suyu ile terbiye edin.

8. Sebze, meyveler genel olarak az tuz içerir

9. Taze fndk, ceviz, semizotu yemee lezzet katar

10. Alveri yaparken gda etiketindeki tuz miktarna bakalm.

Ana Sayfaya Git