Uzmanından "Koronavirüsü takıntı haline getirmeyin" uyarısı

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için tedbirlerin mutlaka titizlikle alınmasının önemli olduğunu ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmemesi gerektiğini bildirdi.

Haberler 26.03.2020 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, Kovid-19 ile mücadele bireysel önlemlerin, hijyen ve temizliin önemine deindi.

Erkmen, Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn için bireysel tedbirlerin mutlaka titizlikle alnmas çok önemli ancak bunlarn mantk d takntlar haline getirilmemesi gerekiyor. ifadelerini kulland.

Bir soruna taknt hastal denilebilmesi için bir eyin çok arya giden ve ortada mant da zorlayan bir durum olmas gerektiini belirten Erkmen, Yani ellerimizi dikkatle ykamak bu dönemde çok gerekli. Titizlikle ykamak gerekiyor ancak ellerin ykanmas biter bitmez tekrar elleri ykamaya balamamak gerekiyor. Kullandmz aletleri dezenfektanda temizlemek gerekebilir ama bunu bir kere yapp snrlamak gerekir. Arya gidince bu durum takntya dönüür. Takntya dönüünce de salgn tehlikesi geçtikten sonra bambaka bir sorun olarak geri dönebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Erkmen, bu dönemde tan alm hastalarnn ilaçlarn ve tedavilerini devam ettirmesi gerektiine iaret ederek, unlar kaydetti:

Eer kendilerine bu süreç ile ilgili yapmalar gereken bir ödev verildiyse, bunlar yapmallar. Herkesten daha arya giden bir titizlik içine kendilerini sokmamalar gerekiyor. Normal düzeyde bir temizlik yeterli olacaktr. Titizliin takntya dönütüünü kii kolaylkla anlayabilir. Dardan insanlarn Bu i arya gidiyor diye söylemesi de bazen etkili olabilir. Ancak kendileri de zaten davran ve tutumlarndan bunun mantk d, ar ve gereksiz bir temizlik olduunun farkna varabilirler. Bu fark edilince azaltmaya çalmalar, eer bunu yapamyorlarsa bir psikiyatriste bavurmalar gerekir. Zaten mevcut bir taknts olan da varsa durum arya gitmesin diye batan psikiyatriye bavurup kendilerini bir düzene sokabilirler.

- Büyük bir ülkede yayoruz, vakalarn görülmesi anormal karlanmamal

çerisinde bulunulan süreçte Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) hastal olanlardan bazlarnn da olay çok arya götürdüünü ifade eden Prof. Dr. Erkmen, konumasn öyle tamamlad:

Dolaysyla onlarn ekstra tedbir almalarna gerek olmadn söyleyebiliriz. Aksine OKB benzeri ar ykanmalar varsa günlük hayatlarnda zaten vücut dirençlerini de krm oluyorlar. Ykama eylemlerini azaltmalar gerekiyor. çünkü doru yaptklarn düünürken kendileri için tehlike seviyesini artrm oluyorlar. Panik bozukluu olanlar da her dakika olumsuz bir durum olacak korkusuyla hayatlarna, yaamalarna engel olacak davranlar içine giriyor. Oysa hastanelerde koronavirüsten çok daha zararl hastalklar görülüyor, popüler olmad için kimsenin ilgisini çekmiyor. Yüzölçümü olarak da nüfus olarak da büyük bir ülkede yayoruz, dolaysyla vakalarn görülmesi anormal karlanmamal. Gerekli önlemler alnmal ve yetkili kii ve kurumlarn açklamalar dikkate alnmaldr.

Ana Sayfaya Git