Uzmanından mangal uyarısı: Mide kanserine neden olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, Türk kültürünün sevilen lezzeti mangalın sık yapımıyla ilgili uyarılarda bulundu. Yüksek ateşe maruz kalan yiyeceklerin aşırı tüketilmesinin doğru olmadığını belirten Dr. Necdet Yetim, "Ara sıra ender olarak yenilirse bir şey olmaz ancak sık sık yemek özellikle mide kanseri açısından sakıncalıdır" dedi.

Haberler 20.10.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk mutfann sevilen lezzetlerinden mangal, 7den 70e herkes tarafndan beeniyle tüketiliyor. Beyaz ve krmz etin yan sra balk türleri de vatandalarca mangalda yaplp servis ediliyor. Mangal ateinde semaverde çay bile demlenip yemek sonras keyifli zaman geçiriliyor. Ancak Salk Bakanlnn da uyarda bulunduu mangaln sk yaplmas, çeitli tehlikeleri beraberinde getiriyor. ç Hastalklar Uzman Dr. Necdet Yetim, yüksek atee maruz kalan yiyeceklerin ar tüketilmesinin doru olmadn belirtip, Ara sra ender olarak yenilirse bir ey olmaz ancak sk sk yemek özellikle mide kanseri açsndan sakncaldr dedi. Dr. Necdet Yetim, baz piirilme usullerinde ortaya çkan kimyasallarn midede tahrie tahribata ve sonuçta ülser, kanser gibi hastalklara yol açtn söyledi. Mideyi, piirilme yöntemleri nedeniyle en çok etkileyen yiyecek gruplarn da sayan Uzm. Dr. Yetim, Bunlarn banda özellikle et grubu yiyecekler gelmektedir. Etlerin direkt atete piirilme srasnda ya da tütsülenme srasnda ortaya çkan kimyasallarla midenin çok etkilendii ortaya çkmtr. Direkt alevli atelerde iyi hazrlanmam mangal ateinde yiyeceklerin piirilmesi doru deil. Arada bir yenilirse sakncas olmaz ancak sk sk yemek mide kanseri açsndan sakncaldr dedi.

ETN PRLME SÜRES VE ATELE MESAFESNE DKKAT

Gda Mühendisleri Odas zmir ube Bakan brahim Uur Toprak da, etin piirilme süresi ve scaklna dikkat edilmesi gerektiini belirterek, Mangal kömürü kor halde ve etle ate arasndaki mesafe mümkün olduunca uzak olmaldr. Etler yüksek syla direkt temas etmemelidir. Küçük parçal ve az yal etler tercih edilmeli ve mangal mümkün olduunca az tüketilmelidir. Yanm, ar kzararak rengi koyulam gdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Yüksek scaklkta uzun süre piirme sonucu oluabilecek akrilamid insan vücudunda kanserojenik bir madde olan glisamide dönüür. Fazla miktarda alnan akrilamidin sinir sistemini olumsuz etkiledii ve kolon kanseri ile ilikisi olduu çeitli aratrmalarla ortaya konmutur diye konutu.

KOR HALNE GELEN ATETE DORU VE KALTEL MÜHÜRLEME

çamdibi Semtinde 30 yldr restoran ileten Ylmaz Akbyk, Doru ve salkl mangal için mangal kömürünün mutlaka kor haline gelmi olmas ve üstünün külle örtülmü olmas gerekiyor. Et piiriyorsak önce zeytinyayla yalayp dinlendiriyoruz ardndan da mangalda mühürlüyoruz. Müterinin tercihine göre de az pimi, orta pimi ve iyi pimi olarak sunabiliriz. Mangal üzerinde doru piirme yöntemleriyle sunumlarn gerçekletiriyoruz. çok yaklmas doru deildir. Etin içindeki vitaminler azalr. Etin içindeki su kaçar, eti haddinden fazla piirmek ve yakmak salk açsndan da lezzet açsndan da iyi deil. Etin dn yakmadan doru ve kaliteli bir mühürleme yapmak gerekiyor diye konutu.

Nakliyeci evli ve 1 çocuk babas Hasan Barbut (30), Sürekli mangal tüketirim. Mangal, döner sürekli tüketirim. Az yanm da yiyorum çok yanm da yiyorum. Mangaldan yana skntm yok, her türlü mangal yerim derken ei Seda Barbut (30) da, Mangalda etin yanmamasna, yan damlamamasna dikkat ediyorum dedi.

Ana Sayfaya Git