Uzmanlardan "Ramazanda kefir tüketin" tavsiyesi

Lokman Hekim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Şanlıer "Ramazan ayında özellikle bağırsak sağlığının korunması için kefir tüketilmesi daha sağlıklı oruç tutmayı destekleyecektir"

Haberler 27.05.2018 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, sindirim sistemini düzenleyici ve baklk sistemini destekleyici özellii bulunan kefirin ramazan aynda düzenli tüketilmesini tavsiye ediyor.

Lokman Hekim Üniversitesi Salk Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Nevin anler, son yllarda fermente besinlerin ve bunlarn olumasna yardmc yararl mikroorganizmalarn insan saln koruyucu etkilerinin ön plana çktn söyledi.

Tarihi yüzyllar öncesinden Kafkaslara dayanan kefirin sala pek çok yararnn bulunduuna iaret eden anler, Kefir fermantasyonu srasnda oluan pek çok bileiin antimikrobiyal etkileri vardr. Bu etki sayesinde, besinler veya çevre yoluyla alnan pek çok zararl mikroorganizmann vücudun çeitli organlarna ve özellikle barsaklara yerlemesi ve çeitli hastalklara neden olmas engellenmektedir. dedi.

RAMAZANDA KEFR TÜKETN

Ramazan aynda özellikle barsak salnn korunmas için kefir tüketilmesinin daha salkl oruç tutmay destekleyeceini vurgulayan anler, bu ürünü tüketmenin uzun süren açlkla oluan sv kaybnn yerine konmasna, günlük kalsiyum ve iyi kalite proteinin almnn salanmasna ve baklk sisteminin güçlendirilmesine katk salayacan bildirdi.

Kefir üzerine çalmalar yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gda Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Banu Seydim de süt ve süt ürünleri tüketiminin salkl ve zinde bir ramazan ay geçirilmesi bakmndan önemli olduunu dile getirdi. Seydim, unlar kaydetti:

Kefirin düzenli tüketimi salkl beslenme bakmndan önemlidir. Glisemik indeksi düük bir içecek olan kefirin iftarda ve sahurda tüketimini tavsiye ediyoruz. Kefirin, dier ekerli, gazl içecekler gibi kan ekerini yükseltici etkisi bulunmuyor. Bu nedenle pankreas hücrelerinden insülin salnm normal düzeyde gerçekleiyor. Kefir, hem kolay sindirilebilmesi hem de probiyotik kayna olarak sindirim sistemini düzenlemesi ve baklk sistemini desteklemesi bakmndan çeitli hastalklardan, vücut savunma sisteminin zayf dümesinden korur. Ramazan aynda öün zamanlarnn deiimi ve lifli gdalarn yetersiz tüketimiyle geliebilen kabzl da probiyotik özelliiyle engeller.

Seydim, sahurda tüketilen bir bardak kefirin hem içerdii zengin bileenlerle kiiyi tok tutacan hem de uykuya geçii kolaylatracan söyledi.

Ana Sayfaya Git