Vücutta Ödem Neden Olur?

Ödeminiz mi var? Vücudunuz sinyal veriyor olabilir!

Vücutta Ödem Neden Olur?

Vücudun çeşitli yerlerinde ara ara oluşan şişlikler, çoğu zaman yaşanılan ve genel olarak geçici bir durumdur. Fakat bu şişkinlikler sıklıkla meydana geliyorsa ve geçmiyorsa dikkat edilmesi gereken bir sorunun işaretçisi olabilir. Peki, Vücutta ödem neden olur? İşte, sizin için haberimizde derlediğimiz, vücudunuzdaki ödemlerin olası nedenleri!

Vücutta Ödem Neden Olur?

Vücudumuz herhangi bir sorun yaşadığında bizlere sinyaller gönderir, bu sorunları erken öğrenmek daha büyük sıkıntılardan kurtulmaya olanak sağlayabilir. Semptomlardan biri olan vücutta meydana gelen şişkinlikler, başka hastalıkların nedeni olabilir. İşte, vücudunuzda oluşan şişkinliklerin neden olabileceği hastalıklara dair detaylar...

Vücutta Ödem Neden Olur? Ödemin Yeri

Yüzün Alt Tarafının Şişmesi
Çenenizle ve yanaklarınız şişmişse ve bu şişlik yüz şeklinizden ya da kilo almanızdan kaynaklanmıyorsa bunun bazı sebepleri olabilir:

Hipotiroidizm 
Tiroid beziniz yeterli hormon üretmediğinde ortaya çıkar.

Sjögren sendromu 
Bağışıklık sisteminizin gözyaşı ve tükürük bezlerinize saldırdığı uzun süren bir durumdur. Tükürük bezlerinin şişmesi sebebiyle yanaklarınızın şişmiş ya da şiş görünmesine sebep olabilir.

Lenf adenit (lenf bezi iltihabı) 

Bir enfeksiyon sebebiyle lenf düğümünün şişmesi olarak tanımlanabilir. Enfeksiyon baş kısmınızda ya da boynunuzdaysa yanaklarınızdan birinin ya da her ikisinin şişmesine sebep olabilir.

Tükürük bezi taşları

Bunlar tükürük bezlerinizde meydana gelen sert kalsiyum birikintileridir. Bu birikintiler, iltihaptan dolayı ağızda şişkinlik yapabilir. 30 ila 60 yaş arasındaki kişileri çoğunlukla etkileyebilirerkeklerde daha sık görülebilir.

Bacaklar Ve Ayak Bileklerinde ödem 

Bacakların ve ayak bileklerinin şişmesi, uzun süre ayakta durmak ya da yürümek gibi sebeplerden oluşabilir ve genellikle zararsızdır. Fakat şişlik aniden veya çok sık oluyorsa sağlığınızda bir sorun olduğu anlamına da gelebilir. Bu sorunlar ise şunlar olabilir:

Kalp hastalıkları
Kalp, kanı iyi bir şekilde pompalayamadığında sıvı birikir ve ödeme neden olabilir. Yani kalp hastalığı olan kişilerde sıklıkla bacaklar, ayaklar ve ayak bilekleri şişer.

Karaciğer hastalıkları
Karaciğer, sıvının kan damarlarından geçmesini önleyen albümin proteini üretir. Eğer karaciğer hastaysa yeterli albümin üretemediğinden bacaklarda ve ayak bileklerinde sıvı toplanmasına bağlı şişlikler olabilir.

Böbrek problemleri
Böbrekler, vücuttaki tuz ve su seviyelerini kontrol eder. Ancak böbrekler hasar görürse, kanı temizleyemezler ya da fazla sıvıdan kurtulamazlar, bu da bacakların ve ayak bileklerinde şişmeler ortaya çıkarabilir.

Venöz yetmezliği
Bacaktaki toplardamarların kanı kalbe geri taşıma görevini yerine getirememesi sonucunda oluşur. Bu durumda kirli kan temizlenemediğinden dolayı, bacak gibi vücudun bazı yerlerinde kan birikerek şişkinliğe neden olabilir.

Göz Şişliği

Gözlerin etrafındaki cilt, hassas ve hassas bir yapıdadır. Bazen insanlar göz şişkinliği yaşayabilir ve bu zamanla geçebilir. Yetersiz uyku, çok fazla tuz tüketmek ve alerjilerin haricinde bu şişkinliğin başka nedenleri de olabilir.

Örneğin, Zehirli guatr (Graves hastalığı)
Tiroid, göz etrafındaki dokuda değişikliklere sebep olarak göz altı şişmesine neden olabilir.

Mononükleoz (öpücük hastalığı)
Göz altı şişmesi de dahil olmak üzere göz ve görme değişiklikleri gibi sorunlar, öksürme ve hapşırma yoluyla da bulaşabilen mononükleozun işaretçisi olabilir.

El Ve Parmakların Şişmesi

Bazı zamanlarda vücut dokusunda çok fazla sıvı biriktiğinde eller şişebilir. Genellikle hamilelik sırasında ya da sıcaklık değiştiğinde görülebilir. Bunun yanı sıra, ellerin şişmesine şu durumlar da neden olabilir:

  • Tuz, hücrelerin suya tutunmasını sağlayarak şişmeye sebep olur.
  • Bazı kanserlerdee kemoterapi ilaçları bacaklar, ayaklar ve ayak bilekleri şişmesine sebep olabilir.
  • Romatoid artrit: Özellikle ellerde eklemlerin sertleşmesi ve şişmesine neden olabilir.
  • Bazen kan damarlarıyla ilgili sıkıntılar da elin şişmesine sebep olabilir.

Not: Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, vücudunuzda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız veya hissediyorsanız bir uzmana danışabilirsiniz.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz