Uzmanlardan, reflü hastalarına sahur ve iftar önerileri

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, ramazanda değişen yeme içme alışkanlıklarının reflüsü bulunan kişilerde ciddi sıkıntıları tetikleyebileceğini belirterek, bu hastalara sahur ve iftar için önerilerde bulundu.

Haberler 04.05.2020 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Budac, mide içeriinin yemek borusuna çkmasna reflü dendiini, mideden yukar çkan asitli mide suyu ve sindirim enzimlerinin yemek borusu dokusuna zarar verdiini kaydetti.

Orucun reflünün etkilerini azalttn ifade eden Budac, Oruç, mide içerik ve asit miktarn uzun süre düük tutar ve reflüyü azaltr. Baz reflü hastalarnn gösümdeki yanma nedeniyle yemek yemiyorum dediklerine ahit oluruz. Bu hastalar aç kalarak ikayetlerini dindirmektedirler. Aslnda reflü, ilaç tedavisi ile sürdürülebilir bir yaamn mümkün olduu hastalktr. diye konutu.

Aratrmalarn, oruçlu hastalarn reflü açsndan kendilerini daha iyi hissettiklerini gösterdiini, reflü ataklarnn önlemesi için az yemek yemenin önemli olduunu dile getiren Budac, öyle devam etti:

Sv gdalar bir saat, kat gdalar ise 3 saat içinde sindirilir ve mideden 12 parmak barsana aktarlr. Buna göre arya kaçlmam olmas artyla sv arlkl öünlerden bir saat sonra, iftar veya sahur farketmez, kat arlkl öünlerden de 2-3 saat sonra mide tümüyle boalm olur. Dini literatürde Peygamberimizin ackmadkça yemeyip, sofradan tok olarak da kalkmamas reflü için de ideal uygulamadr.

Prof. Dr. Budac, reflü hastalarna, iftar veya sahurdan hemen sonra uzanmak istemeleri halinde 20-30 derecelik açs bulanan reflü yast kullanmalar tavsiyesinde bulundu.

SGARA KULLANANLARDA REFLÜ BELRGN ARTAR

Reflü hastalarna iftar ve sahur için önerilerde bulunan Budac, unlar kaydetti:

Reflü hastalar genel prensip olarak kendilerini rahatsz ettiini bildikleri yiyeceklerden uzak durmaldr. Sigara kullananlarda reflü belirgin artar. Alkol kullanm, ar yemek, içmek, yal yiyecekler, çikolata ve narenciye ürünlerinden uzak durmaldr. Meyve ve sebzeleri kabuksuz tüketmelidir. Örnein elmann kabuklar soyularak tüketilmelidir. çünkü kabuu sindiremeyen mide sindirmek için daha çok asit salglar, bu da reflü ikayetlerinin temel nedenidir. Dardan harici asitli ürünler midedeki aside ilave demektir. Özellikle limon-maydanoz kürü gibi uygulamalar reflünün kötülemesine neden olur.

Budac, reflü hastalarnn çay, kola ve kahve tüketimini azaltmalar gerektiini, açk çay ve sütlü kahve tercih etmenin daha yararl olacan ifade etti.

Kilo vermenin reflüde de faydal olduunu anlatan Budac, Özellikle orucun yüzde 10lara yakn kilo kaybn salayabildii literatürde ifade edilir. Bunun için iftar ve sahurda düük kalorili besinler tercihen tüketilmelidir. dedi.

Baz reflü hastalarnn ramazan aynda ikayetlerinin arttna dikkati çeken Budac, öyle konutu:

Oruçken az saydaki reflü hastalarnda yiyecek ve içeceklere zihinsel olarak younlamalar halinde midede gastrit ve reflü bulgular artabiliyor. nsan vücudu fizyolojik olarak yemei düündüünde -ki buna tbbi literatürde vagal faz denir- mide, asit salglamaya balar. Mide yemee hazrlk yapar bu evrede. Yiyecekler mideye geçtiinde maksimum asit salgs ile sindirim süreci balar. Bu hastalara kitap okuma gibi megul olaca ve iftara younlamayacaklar etkinlikler önerebilirim. Reflü hastalar oruçken yemek programlarndan uzak durmaldrlar. Yaknmalar çok arttnda mide koruyucu ilaçlarn almaldr. ftarda fazla miktarda gda tüketilmemeli, az miktarda, küçük porsiyonlarla beslenme tercih edilmeli, yava yava ve iyi çinendikten gdalar mideye gönderilmeli. Sahur için de ayn kurallar geçerli.

Yaknmalar geçmeyen hastalara antiasit uruplar da öneren Budac, buna ramen devam eden yaknmalar olan hastalara yeni tip koronavirüs salgn nedeniyle maske takarak hastanelerin gastroenteroloji polikliniklerine bavurmalarn önerdi.

Ana Sayfaya Git