Yılbaşı öncesi baklavacılardan 'hile' uyarısı

Yılbaşına sayılı günler kala baklavacılarda yoğunluk yaşanmaya başlandı. Türkiye'nin tamamı dünyanın ise birçok ülkesinden baklava siparişi alan üreticiler, hummalı şekilde çalışmaya devam ederken, tüketicilere de uyarıda bulundu. Piyasada ucuza satılan baklavaların içine boyanmış yer fıstığı, ekmek kırıntısı, bezelye ve glikoz şurubu konularak maliyetinin düşürüldüğünü söyleyen ustalar, ucuz baklavalara kanılmaması ve ürünlerin bilindik yerlerden alınmasını tavsiye etti.

Haberler 17.12.2019 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklaan ylba öncesinde, içine konulan Antep fst ve sadeya ile Gaziantepli ustalarn ellerinden çkan baklavalar almak isteyenler günler öncesinden siparilerini verdi. Türkiyenin tamam dünyann ise birçok ülkesinden baklava siparii alan üreticiler, ürünleri yetitirmek için çalmalarna hz verirken tüketicileri de ucuz baklavadaki hilelere kar uyard. Baklavann içine boyanm yer fst, ekmek krnts, bezelye ve glikoz urubu konularak maliyetinin düürüldüünü söyleyen ustalar, ürünlerin bilindik yerlerden alnmasn tavsiye etti. Baklava ustalar, gerçek baklavann boaz yakmayp azda fstk tad verdiini hileli ekilde yaplan ürünlerin ise boaz yakp, yenildiinde tat vermedii için ayrmnn kolay olduunu söyledi.

BOYANMI YER FISTII KOYUYORLAR

Kentte aile meslei baklavacl 40 yldr sürdüren Muzaffer Boztoprak, yeni yln yaklamas ile siparilerin arttn söyledi. Baklavann her türlü kutlama için tavsiye edilen tatl olduunu dile getiren Boztoprak, piyasada ucuza satlan baklavalarn içine çeitli katk malzemeleri konulduunu ifade ederek, imdi bir mal hem kaliteli hem ucuz olmaz. Tabi maliyetini düürmek için ya kalitesini düürüyorlar. Ayçiçek veya msr ya kullanyorlar. Fstn yerine boyanm yer fst kullanyorlar, ekmek krnts koyanlar olduu söyleniyor. Maliyeti düürmek için her eyi yapyorlar. Kaliteli olmuyor merdiven altnda üretiliyor. Bizim ürettiimiz ürünler çeitli kurumlar tarafndan denetleniyor. Bu hilelere denk gelmemek için müteri damak tadna dikkat edecek. Bildii güvendii yerden alveri yapacak. yi baklava yediin zaman fstn sadeyan, içiliin verdii o hrt sesi, ekerin boazn yakmadan aa inmesi, azda belli olur dedi.

UCUZ BAKLAVAYA, BAKLAVA DENLMEYECEK

Her yl olduu gibi bu yl da Türkiyenin her yerine ve dünyann birçok ülkesine baklava gönderdiklerini söyleyen baklava ustas Levent Akta ise ucuza satlan baklavaya bundan sonra baklava denilemeyeceini söyledi. Kaliteli baklavann kilosunun 110 liradan baladn buna karn 20-25 liradan satlan baklavalar olduunu belirten Akta, Bilmeyen ehre yeni gelen insanlar bakyor fiyat farkll var. Bunun sebebini anlatmakta zorluk yayoruz. Bundan sonra bu ürünlere baklava denilmeyecek, tatl veya ekerli hamur denilecek. Bu konuyla ilgili l Gda ve Tarm Müdürlüü ile görüme yaptk, ylbandan sonra bu konu üzerinde çallacak diye konutu.

KALTEL BAKLAVA BOAZINIZI YAKMAZ

Baklava ustas ve restoran iletmecisi Burhan çada da, baklavann maliyetini düürmek için eker yerine glikoz urubu konulduunu belirterek, Baklavada salk açsndan en önemli ey glikoz ekeri dediimiz vücuttaki çözülme sürecinin çok uzun zaman almas ve eker hastalna davetiye çkaran eker türü. O nedenle eker pancarndan elde edilmi doal malzemelerden yaplan baklava olmas lazm. Bu ekilde yaplan baklava ekerlenir fakat tad bozulmaz, lezzeti deimez. Yediiniz zaman boanzda yakma olmaz. Ama dier ekilde maliyeti azaltmak için yaplan baklavann görüntüsü, rengi deimez. Hiç bayatlamaz. Ama yenildiinde fark edilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git