Yaşlılara karşı "saygılı, destekleyici, açıklayıcı ve bilgilendirici" olunmalı

Prof. Dr. Hakan Türkçapar, özellikle bugünlerde yaşlılara karşı geliştirilmesi gereken doğru tavrın saygılı, destekleyici ve bilgilendirici olması gerektiğini söyledi.

Haberler 30.03.2020 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn önlemleri kapsamnda, 65 ya ve üstündekilerin sokaa çkmas yasaklanrken, sosyal medyaya yansyan baz görüntülerde dardaki yallara yönelik saygsz tutum sergilenmesi ise tepki toplad. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, salgnn önlenmesi açsndan sosyal mesafenin arttrlmasnn önemini vurgulayarak, yallarla ilgili alnan karara risk altndaki gruplarn kstlanmas deil de korunmas anlamnda bakmak gerektiini söyledi.

Evde kaln uyarlarna ramen dar çkmaya devam eden herkesin kendine özel bir durumu olabileceinin altn çizen Türkçapar, Psikolojik anlamda bu tür travmatik olaylar baz kiiler daha az, bazlar çok ciddiye alr. Bu uyarya ramen dar çkan yallarmz, bu ii daha az ciddiye alan, daha az önemseyen veya anlamayanlardan oluabilir. çünkü pek çok yalnn da bu yasaa uyduunu biliyoruz. ifadelerini kulland.

Türkçapar, yallarn ne kadar bir younlukta darda olduuna dair herhangi bir veri olmadn belirterek, kstlamaya ramen dar çkmakta srar edenlerin durumlarnn bireysel olarak irdelenmesi gerektiini söyledi.

Yallarn sokaa çkmasnn, kitle iletiim araçlarndan yararlanamama, bunlardaki güncel gelimeleri takip etme konusunda zorluk yaama ve aldrmazlk gibi nedenlerden kaynaklanabileceini dile getiren Türkçapar, öyle devam etti:

Ya ilerledikçe insanlar baz konularda daha rahat olabiliyor. Gençken çok önem verdii konulara artk ya ilerledikten sonra önem vermeyebiliyor. Yine onlarn ilerini yapabilecek, darda alverilerini yapabilecek yaknlar veya kimseleri olmad için darya çkyorlar. Bir ksm da geçimini temin etmek için, çalmak amacyla darya çkmak zorunda kalabilir.

- EVDE KALMA KONUSUNDA ÖNEML BR DUYARLILIK VAR

Prof. Dr. Hakan Türkçapar, koronavirüs salgn önlemleri kapsamnda yaplan zorunlu haller dnda sokaa çkmama uyarlarnn büyük oranda karlk da bulduunu dile getirerek, Toplumda yüzde 10 yüzde 20, bu çarlara uymayabilir. çan erisi dediimiz ar uçlar vardr. Ar umursamaz da olabilir ar dikkatli de olabilir. Önemli olan ortadaki büyük ortalamann ne yapt. Gençlerin kendini korumas bu anlamda çok önemli. çünkü bu virüs yallara bulaacaksa bizden bulaacak. Eer çevremizde yal biri varsa bizim de bu enfeksiyondan uzak durmak için elimizden geleni yapmamz gerekiyor. diye konutu.

Son günlerde sokaa çkma kstlamas getirilen yallara yönelik sosyal medyada yer alan yakksz görüntülerle ilgili de deerlendirmelerde bulunan Türkçapar, Türkiyede yal insanlarn genelde hürmet gördüünü, bu tür sayg snrlarn aan davranlarda bulunanlarn da az olduunu kaydetti.

Toplumun genelinin yallara kar olumsuz tutumu olduunu düünmediini dile getiren Türkçapar, öyle konutu:

Genelde bizim kültürümüzde yal hürmet görür, destek görür ama bu tür aykr davranta bulunan insanlar var mdr, vardr. Nitekim haberlerde veya sosyal medyada örneklerini görüyoruz. Ben bunlarn istisnai olduunu düünüyorum ama bunu yapan kiilerin kendilerinde de birtakm problemler olabilir. Belli ya gruplarna, inançlara, cinsiyetlere kar ön yarg kiilik bozukluu belirtisidir. Yani ite kadnlardan holanmam, x rkndan holanmam, u dinden nefret ederim gibi. Bu tür nefret ve ayrmclk, bir anlamda ilikilerle ilgili, yaamla, insanlarla ilgili fanatizm kiilik problemlerinde çok görülür. Bu tür tepkileri olan bireylerde kiilik problemlerinin çok olduunu söyleyebiliriz. te yallara tepki duyma, çocuklara tepki duyma, belli gruplara tepki duyma ve bunu sosyal medyada ifade etme bence daha çok kiilik problemleri olan bireylerin yapt eylemlerle snrl diye düünüyorum.

Türkçapar, ergenlik ve çocukluk döneminde olanlarn da bilinçsizce yallara kar bu tür davranlar sergileyebileceini vurgulayarak, Ne yaptn bilme, yaptnn farknda olma dediimiz özellik genelde 17-18 yatan sonra gerçekleen bir ey. Bundan önceki daha küçük ya gruplar bazen bilinçsizce de böyle eylemlerde bulunabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Gençlerin, yallarn bilgi ve tecrübelerinden yararlanmasnn önemine deinen Türkçapar, insanlarn davranlarn deitirmek için cezalandrma ya da aalamann olumlu sonuç vermeyeceini söyledi.

Sokaktaki yallara aalayarak ya da kötü davranarak veya cezalandrarak bir ey öretmeye çalmann olumsuz duygusal etkileim nedeniyle doru bilginin alnmasn azalttn dile getiren Türkçapar, Yani siz antipati duyduunuz bir insann söyledii eyleri dikkate almazsnz. Dolaysyla öncelikle biz birine bir ey öreteceksek ilikimizi iyi tutmamz ve olumlu yöntemlerle, olumlu pekitirme ve olumlu iliki biçimiyle öretmemiz gerekir. dedi.

- YALILARIMIZA KARI SAYGILI, DESTEKLEYC VE AçIKLAYICI OLMALIYIZ

çinde bulunulan dönemde yallara kar gelitirilmesi gereken doru tavrn saygl, destekleyici, açklayc ve bilgilendirici olmas gerektiini belirten Prof. Dr. Hakan Türkçapar, u uyarlarda bulundu:

Duygusal destei gerçekletirmek, evet fiziksel temas olmayabilir ama telefonla veya internet üzerinden yine temasmz sürdürmek, desteklemek çok önemli. çünkü gençlere göre onlarn fiziksel çevresi daha kstl. Yani dost, ahbap, arkada çevresi daha kstl. Bu kstll yallarmz ancak akrabalar yoluyla giderebildiinden akrabamz olan yal insanlara bu anlamda destek olmak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git