Yaz aylarında besin zehirlenmelerine dikkat!

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişinin besin zehirlenmelerinden etkilendiğini söyledi.

Haberler 28.06.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Et, süt ve salatann neden olduu besin zehirlenmelerin en çok göründüünü ifade eden Diyetisyen Gültaç Day çamr, Bir dier bakteri türü ise shigella. Bu bakteri bulant, kusma, ate, kramplar, karn arlar ve dkda kan eklindeki belirtiler ile görülür. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de clostridium botilinum. Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir dedi.

BESN ZEHRLENMES

Öncelikle fiyat düük diye nasl ve nerden geldii belli olmayan ayn zamanda da nasl muhafaza edildii bilinmeyen, denetlenmemi ve de açk bir ekilde tezgahlarda satlan ürünlerin kesinlikle satn alnmamas gerektiini söyleyen Diyetisyen Gültaç Day çamr, et tüketecek kiilerin etleri standartlara uygun ekilde iletilen arküterilerden almas gerektiini belirtti. Diyetisyen çamr, Paketli ürün alrken de paketin hasar görmediinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alkanl edinin. Üzerinde yazl olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalklar nedeniyle sütü kesinlikle çi tüketmeyin diye konutu.

Sebze ve meyvelerin iyice ykandktan sonra tüketilmesi gerektiinin altn çizen çamr, Besinlerinizin iyi pitiinden emin olun. Yeterli süre ve scaklkta pimeyen yiyecekler zararl bakterilerin sindirim sistemine tanmasna yol açabilir. shal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, ekersiz çay ile sv almnz artrmalsnz. shaliniz varsa pirinç lapas, yourt, muz, eftali, halanm patates tüketmelisiniz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git