Yaz aylarında besin zehirlenmelerine dikkat!

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişinin besin zehirlenmelerinden etkilendiğini söyledi.

Yaz aylarında besin zehirlenmelerine dikkat!

Et, süt ve salatanın neden olduğu besin zehirlenmelerin en çok göründüğünü ifade eden Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, "Bir diğer bakteri türü ise "shigella". Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de "clostridium botilinum". Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir" dedi.

BESİN ZEHİRLENMESİ

Öncelikle fiyatı düşük diye nasıl ve nerden geldiği belli olmayan aynı zamanda da nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve de açık bir şekilde tezgahlarda satılan ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et tüketecek kişilerin etleri standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden alması gerektiğini belirtti. Diyetisyen Çamır, "Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü kesinlikle çiğ tüketmeyin" diye konuştu.

Sebze ve meyvelerin iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Çamır, "Besinlerinizin iyi piştiğinden emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırmalısınız. İshaliniz varsa pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz