Yaza formda girmek için 7 beslenme önerisi

Yaza formda ve fit girmek için bazı beslenme önerilerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aybüke Açıksöz, “Ödem atıcı besinler tüketin, mutlaka güne kahvaltı ile başlayın, su tüketiminizi artırın, ağır yiyeceklerden uzak durun, şok diyetler yapmayın ve açık hava egzersizlerine vakit ayırın” dedi.

Haberler 16.05.2022 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)- Hava scaklklarnn artmaya balad bu günlerin hem pandeminin etkilerini üzerimizden atmak hem de ktan kalan inatç kilolara veda etmek için uygun bir dönem olduunu iaret eden Dyt. Aybüke Açksöz, beslenme önerilerinde bulundu. Diyetisyen Açksöz, etkisi büyük, uygulamas kolay 7 beslenme kuralna uyarak yaza daha salkl ve fit bir balangç yapmann mümkün olabileceini ifade etti.

ÖDEM ATICI BESNLER TÜKETN

Havalarn snmasyla birlikte artan scaklklarn vücudumuzda ödem sorununu artrabileceini vurgulayan Dyt. Aybüke Açksöz, Ananas, yourt, maydanoz, salatalk, yeil çay, kiraz sap, kivi gibi besinlerden destek alrken ödem atmann altn kural olarak günde 2-2,5 litre su içmeyi de ihmal etmeyin dedi.

KAHVALTI LE GÜNE BALAYIN

Gün içinde itah kontrolünü salayabilmenin bir admnn kaliteli protein, karbonhidrat ve ya dengesi iyi ayarlanm bir kahvalt ile güne balamak olduunu belirten Dyt. Aybüke Açksöz, bu sayede gün içinde kan ekeri çok daha kontrollü ilerleyecei için açlk ataklarnn önüne geçmenin mümkün olabileceini söyledi.

PORSYON KONTROLÜ SALAYIN

Günlerin uzamas, tatillerin artmas ve itahn açlmas gibi durumlar yaz aylarna denk gelse de yaplacak kaçamaklarda bile mutlaka kontrollü olunmas gerektiinin altn çizen Dyt. Aybüke Açksöz, Tüm gün serbest beslenmek yerine porsiyonlar küçültülmü ve tek bir öünde yapacanz kaçamaklar ile aldnz kaloriyi azaltmaya çaln. Özellikle yaz meyvelerinin geliiyle birlikte meyve porsiyonlarna dikkat edin eklinde konutu.

SU TÜKETMNZ ARTIRIN

Yeterli su tüketimi olmadan kilo vermenin mümkün olamayacan kaydeden Dyt. Aybüke Açksöz, öyle devam etti: Özellikle artan scaklklar ve terlemenin de etkisiyle içtiiniz su miktarn artrn. Günde en az 12-15 bardak suya ek olarak ayran, süt, sade maden suyu, meyve taneleri ile aromalandrlm sular tercih edebilirsiniz.

AIR YYECEKLERDEN UZAK DURUN

Dyt. Aybüke Açksöz, kzartmalar, ar baharatl ve yal yiyecekler, asitli ve ekerli içecekler, beyaz un ve hamur ileri, fazla tuz tüketimi, hazr ve paketli gdalar, alkol tüketiminden de bu dönemde uzak durulmas gerektiinin altn çizdi.

OK DYETLER YAPMAYIN

Kalorisi çok düük, vitamin-mineral ve lif içerii yetersiz popüler ok diyetlerin uygulanmamas gerektii uyarsnda bulunan Dyt. Aybüke Açksöz, Ksa sürede hzl kilo kayb yerine kalc ve salkl bir kilo kaybna daha uzun bir sürede ulamay hedefleyin. Her uyguladnz yanl ok diyet ile metabolizma hzn yavalattnz unutmayn dedi.

AçIK HAVA EGZERSZLERNZ HAYATINIZA EKLEYN

Fit görünmenin bir dier kural olan fiziksel aktivitenin mutlaka hayat tarzna eklenmesi gerektiini de hatrlatan Dyt. Aybüke Açksöz, Haftada 3-4 gün, 45 dakika-1 saat arasnda yapacanz egzersizlerle hem motivasyonunuzu yükseltebilir hem de kas kazanmnza destek olarak D vitamini ihtiyacnz güneten alabilirsiniz dedi.

Ana Sayfaya Git