Yazın başımız ağrıyor

Baş ağrısı olan hastaların özellikle de migren hastalarının baş ağrıları sıcak havalarda artıyor.

Haberler 11.08.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Yaar Kütükçü scaklk ve ba arsyla ilgili yaplan baz çalmalarn da bunu destekler ekilde olduunu belirterek Aratrmalarda, ayrca scak havaya eklenen nem oran artnn da daha çok ba arsna neden olabilecei saptanm. Yani nemli ve scak yaz günlerinde ba ars çekme olaslnz artyor; hele de scakta yürüyü yapp yeterli sv almaz ve vücudunuz susuz kalrsa ba ars riski daha da artyor açklamasnda bulundu.

National Headache Foundationn çalmalarna göre, kronik ba ars ya da migreni olan hastalarn yüzde 75i, scaklk art ya da dier bir tetikleyici faktör olan rüzgrl havalardan kaçnmalarndan dolay darda yaplan spor faaliyeti gibi aktivitelere katlamyorlar. Yazn özellikle deniz kenarlarnda scak havada tetikleyicilere eklenen bir dier faktörün ise parfüm kokusu olan güne kremi kullanmak olduunun altn çizen Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaar Kütükçü Hastalar aslnda kokularn migrenlerini tetiklediklerini çok iyi bilirler fakat krem sürerken bu detay gözden kaçabilir dedi.

Ba arrsa yaplan faaliyete ara verilmeli

Ba arsnn ayn zamanda scak çarpmasnn da önemli bir belirtisi olduunun altn çizen Nöroloji Uzman Kütükçü Scak çarpmas scak hava, yüksek nem ve fazla hareket sonucu oluur. Zonklayc ba arsnn yannda kas kramplar, çarpnt, mide bulants ve kusma, yorgunluk, kuru ve souk bir cilt de görülebilir. Sv eksikliinin scak çarpmasnda rolü çok fazladr. Scak çarpmas olduunda scakl düürme amac ile olmas gereken terleme gerçekleemezse vücut ss düürülemez. Scakta ba ars ve bu dier bulgular olduunda mutlaka yaptnz faaliyetlere ara verin, bol su için ve gölge bir yere gidin eklinde konutu.

Migren ataklarn Botox ile azaltn

Tpta pek çok hastaln tedavisinde kullanlan Botoxun, migren tedavisinde de oldukça baarl olduunu vurgulayan Prof. Dr. Yaar Kütükçü Kronik migren tedavisinde, ilaçlar fayda etmediinde aslnda gda zehirlenmeleri ile ortaya çkan bir bakterinin ürettii toksin, yani Botox çözüm oluyor. Botox, istemsiz kas kaslmalarn engelleyici özelliiyle yllardr nöroloji uzmanlarnn tedavi protokollerinde skça yer alr. Kronik migren tedavisinde Botox kullanm, FDA ve Türkiyede Salk Bakanl tarafndan da onayldr. Botox tedavisi, sadece kronik migren tansnn konulduu ve ilaç tedavisinin artk fayda etmedii hastalarda, bir nöroloji uzman tarafndan uygulanabilir. Botox tedavisi hamile ve emziren kadnlar ile kronik migreni olan hastalar içindeki baz kas hastalarna uygulanamayabilir. çok ince bir enjeksiyon araclyla dorudan kasn içine enjekte edilerek yaplan uygulama yaklak 30 dakika sürüyor. Hasta en az yarm saat dinlendirildikten ve kontrolü yapldktan sonra taburcu edilerek günlük yaamna kald yerden devam edebiliyor dedi.

Tedavinin etkisini 2 ila 10 gün içinde gösterdiini belirten Prof. Dr. Kütükçü, Botox uygulamas, her 10 hastann 6-8inde oldukça iyi sonuçlar getirmesiyle, bugün ilaç tedavisinden fayda alamayan hastalar için iyi bir seçenektir. Uygulama, 3 ila 6 aya kadar bir rahatlama dönemi salarken; hastann atak saysn ayda 2-3e düürebilmesi açsndan da baarl bir yöntem dedi.

Ana Sayfaya Git