Yemekten 1-1.5 saat sonra tüketirseniz

Hurma, Ramazan sofralarının vazgeçilmez iftariyeliklerinden. Lezzetli olmasının yanı sıra zengin içeriğiyle adeta şifa deposu! Orucun, karbonhidrat içeriği yüksek, küçük hacimde yüksek enerji sağlayan hurmayla açılması, boşalan karbonhidrat depolarının hızla yenilenmesine, gün içinde en çok arzulanan besin olan tatlı isteğinin baskılanmasına ve böylelikle iştah kontrolünün sağlanmasına yardımcı olabiliyor.

Haberler 02.05.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Demet Cerit, ancak özellikle kan ekeriyle ilgili problem yaayan kiilerin orucunu hurma gibi eker içerii yüksek bir besin yerine su veya zeytinle açmalarnn kan ekerindeki ani yükselmelerin önüne geçmek adna daha salkl olacana dikkat çekiyor. Hurmann yüksek karbonhidrat içerii nedeniyle yüksek enerji içeren bir meyve olduunu belirten Beslenme ve Diyet Uzman Demet Cerit, Hurmann fazla tüketimi kilo artna ve kan ekerinde dengesizliklere yol açabiliyor. Bu nedenle porsiyonu 2-3 adet olacak ekilde tüketilmeli. Ayrca hurmalara tatlandrmak ve parlaklk vermek amacyla glikoz ilave edilmesi söz konusu. Olas ilave eker içermesi riski nedeniyle diyabet ve insülin direnci gibi salk problemleri olan kiilerin hurmay mümkün olduunca seyrek ve mutlaka porsiyon kontrolüyle tüketmelerinde fayda var diyor. Acbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman Demet Cerit hurmann 8 faydasn anlatt, önemli önerilerde bulundu.

FTAR SONRASINDA TATLI YERNE HURMA!

Hurma meyvesinin bileiminin büyük bir ksmn bata glikoz ve fruktoz olmak üzere basit karbonhidratlar oluturuyor. Yava ve geç sindirilen kompleks karbonhidratlar grubunda yer alan diyet lifleri bakmndan da oldukça zengin. Ayrca skça tükettiimiz dier meyvelerde bulunmayan bir aminoasit çeitliliine sahip. Hurma potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, çinko, bakr ve selenyum gibi birçok mineralin yan sra, B1, B2, niacin, B6 gibi B grubu vitaminler, A ve C vitamini ile antioksidan özellikteki fenolik bileikler ve karotenoitler bakmndan da yine zengin bir besin. Beslenme ve Diyet Uzman Demet Cerit hurmann iftardan sonra oluan tatl krizlerini gidermek için salkl bir seçenek olduunu belirterek, Yemekten 1-1,5 saat sonra tüketeceiniz 2-3 adet hurma ile 3 tam ceviz veya 1 avuç çi badem/fndk veya 1 su barda süt, tatl ihtiyacnn karlanmasna yardmc olacaktr. Tatl isteinin en youn hissedildii bu saatlerde yüksek kalori ve eker içeren besinler yerine hurma tüketmek kilo ve kan ekeri kontrolüne yardm ederken, günlük vitamin, mineral ve lif gereksinimlerinin karlanmasna katk salyor. Hurmann içerdii diyet lifleri mide boalmasn geciktirerek tokluk hissinin de uzamasna yardmc oluyor. Bu nedenle ayet iftar ve sonrasnda tüketmediyseniz hurmaya sahurda da yer verebilirsiniz diyor.

TOKLUK HSS SALIYOR

Hurma, bata pektin olmak üzere çözünür diyet lifleri bakmndan zengin bir meyve. çözünür diyet lifleri su çekici özellikleri sayesinde mide içeriinin akkanln artrarak mide boalmasn geciktirir, doygunluk hissi salar diyen Beslenme ve Diyet Uzman Demet Cerit sözlerine öyle devam ediyor: ftar ve sahurda hurma gibi lif içerii yüksek besinlere yer verir ve lif almn bol su tüketerek desteklerseniz, itah kontrolünüzün salanmasna ve tokluk sürenizin uzamasna yardmc olursunuz.

BAIIKLIK SSTEMN DESTEKLYOR

Yaplan aratrmalar, hurmann baklk sistemini uyarc etkilere sahip olabileceini ortaya koyuyor. Hurmann bu etkisi; bir polisakkarit olan beta glukan içeriiyle ilikilendirilmi. Buna ek olarak hurmann bileiminde yer alan fenolik bileikler, karotenoitler ve vitaminlerin de gerek antimikrobiyal etkileri gerekse antioksidan özellikleri sayesinde baklk sisteminin desteklenmesinde rol oynad düünülüyor.

TATLI KRZLERN GDERYOR

Uzun süren açlk sonrasnda vücudumuz kan ekerinin hzla normal seviyelere gelmesi ve boalan depolarn yerine konulabilmesi için bizi yüksek karbonhidrat içeren kaynaklara, yani tatl besinlere yönlendiriyor. Bu nedenle iftar sofralarnn vazgeçilmezi tatllar, snrlamakta en çok zorlanlan besinlerdir diyen Beslenme ve Diyet Uzman Demet Cerit tatl krizlerine kar u öneride bulunuyor Ancak kilo artnn önlenmesi ve kan ekeriyle ilgili düzensizliklerin yaanmamas adna, tatl ihtiyacn gidermek için meyvelerin doal eker içeriinden faydalanmakta yarar var. Kendine özgü aromas ve yüksek tatllk oranyla hurma tatl ihtiyacnn karlanmas için iyi bir tercih olabilir.

KABIZLIIN ÖNLENMESNE YARDIM EDYOR

Hurma, salkl beslenmenin önemli bir parças olan diyet lifleri bakmndan oldukça zengin bir meyve. Diyetle lif almdaki artn dk hacmini artrarak barsak geçi süresini ksaltt ve bu sayede kabzln önlenmesine yardmc olduu biliniyor. Ramazanda besin ve su tüketiminin azalmasyla skça karlalan kabzlk problemini önlemek için hurmann zengin lif içeriinden faydalanabilirsiniz.

KALP SALIININ KORUNMASINA KATKI SALIYOR

Hurma, vücuttaki sv ve elektrolit dengesinin korunmasndan sorumlu esansiyel bir mineral olan potasyumun mükemmel bir kayna olarak biliniyor. Potasyum sinirsel iletimin salanmas, nabz ve kan basncnn kontrol edilmesinde görev alyor. Aratrmalar, potasyum bakmndan zengin diyetin kan basncnn düürülmesine yardmc olarak kalp-damar salnn korunmasna ve inme riskinin azaltlmasna yardmc olduunu ortaya koyuyor.

GÖZ HASTALIKLARINA KARI KORUYUCU

Hurma yaa bal göz hastalklarnn geliimine kar koruyucu bileenler içeriyor. Zeaksantin ve lutein bitkilere sar-turuncu rengini veren pigmentlerdir. Bu iki bileik göz dokusunda yer alan karotenoitler olup, antioksidan özellie sahip. Bu nedenle zeaksantin ve luteinin yal bireylerde katarakt ve makular dejenerasyon geliiminin önlenmesinde yararl olabilecei düünülüyor. Yaplan çalmalar hurmann zeaksantin ve lutein bakmndan güçlü bir kaynak olduunu göstermi.

ENERJ SEVYESNN KORUNMASINA YARDIMCI OLUYOR

B1, B2, niacin ve B6 vitaminleri; gdalarla alnan karbonhidrat, protein ve yalarn metabolize edilmesi, yani bu besin öelerinden enerji elde edilmesinde görev alrlar. Ayn zamanda sinir sistemin salkl ileyiinde önemli yere sahipler. Yeterli miktarda alnmalar, özellikle besin tüketiminin azald bu dönemde enerji seviyesinin düüü, halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluklar gibi ikayetlerin görülmemesi adna önem tayor. Bata B6 vitamini olmak üzere orta düzeyde B1, B2 vitamini ve niacin içeren hurma günlük B vitamini gereksinimlerinin karlanmasna destek oluyor.

GÜçLÜ KEMKLER çN ÖNEML

Kemik sal dendiinde akla ilk gelen besin öesi kalsiyum oluyor. Beslenme ve Diyet Uzman Demet Cerit ancak kalsiyumunun alm kadar emiliminin de önem tadn vurgulayarak, Kalsiyum ve fosfor kemik salnn korunmas için bir arada çalan ve birlikte alndklarnda emilimleri artan iki mineraldir. Bata fosfor olmak üzere kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineralleri bünyesinde bir arada bulunduran hurmaya günlük beslenmede yer verilmesi, kemik salnn korunmasnda önemli yere sahip bu besin öelerinin karlanmasna katk salyor diyor.

Ana Sayfaya Git