Yeni nesil insülin tedavisi düşük kan şekeri riskini azaltıyor

ABD'nin San Diego kentinde 77'ncisi düzenlenen Amerikan Diyabet Derneğinin yıllık toplantısında, yeni nesil insülinlere ilişkin çalışmaların sonuçları sunuldu.

Haberler 01.08.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni gelitirilen ve kontrollü çalma grubunda etkileri incelenen uzun süreli insülin tedavisine yönelik bilimsel çalmayla tip 2 diyabetlilerde yeni uzun etkili insülin tedavisinin, hastalarda ciddi kan ekeri düüklüü riskini azaltt belirlendi.

Bu yl ABDnin San Diego kentinde 77ncisi düzenlenen Amerikan Diyabet Derneinin yllk toplantsnda, yeni nesil insülinlere ilikin çalmalarn sonuçlar sunuldu.

E zamanl olarak New England Journal of Medicine dergisinde de yaymlanan çalma kapsamnda, yeni nesil uzun etkili insülin ile halen kullanmdaki uzun etkili insülinin, vücudun düzgün çalmas için yeterli insülin üretmedii zaman veya vücut hücreleri insüline tepki vermediinde ortaya çkan tip 2 diyabetli hastalarda, kalp damar hastal geliim riski yönünden karlatrmas da yapld.

Farkl ülkelerden toplam 7 bin 637 katlmcnn dahil edildii ve 2 yl süren kontrollü çalma gruplarnn incelendii çalmada, kalp damar hastalna bal ölüm, kalp krizi ve inme riskleri her iki grupta da benzer seviyelerde çkarken, yeni nesil insülinlerin mevcut insülinlere göre ciddi kan ekeri düüklüü olarak tanmlanan ve istenmeyen yan etkileri olan iddetli hipoglisemi görülme riskini yüzde 43 orannda azaltt görüldü.

TEDAVDE HENÜZ NORMAL FZYOLOJY TAKLT EDEMYORUZ

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yldz, diyabetlilerin insülin ile tedavisinde tüm gelimelere ramen henüz salkl insan fizyolojisinin taklit edilemediini söyledi.

Pankreasn, insülin üretemez hale gelmesi ile ortaya çkan tip 1 diyabetlilerin tamamnn ve tip 2 diyabetlilerin en az üçte birinin tek bana ya da baka diyabet ilaçlaryla birlikte insülin kullandn anlatan Yldz, u deerlendirmede bulundu: Hastalarn eitiminde, ev eker ölçümlerinde, insülin uygulama tekniklerinde gelimeler ve kullanma giren birçok yeni insüline ramen diyabetin insülin ile tedavisinde önemli zorluklarla kar karyayz. Bunlarn banda insülinin istenmeyen etkisi olarak hipoglisemi ve kilo alm geliyor.

Yldz, son yllarda diyabet tedavisinde eker yükseklii (hiperglisemi) yannda hipoglisemi ve eker deerlerinde günden güne deikenliin diyabete bal küçük ve büyük damar hastalklarnn geliimi üzerine etkilerinin de giderek önem kazandna dikkati çekti.

Diyabetli hastalarda 1920li yllardan bu yana kullanlan insülinin, rahatszln tedavisinde ilk ve en eski ilaç olduunu hatrlatan Yldz, öyle devam etti: Bugün elimizde etkisinin balama hz, en yüksek etkiye ulama süresi ve toplam etki süresine göre farkllk gösteren çok sayda modern insülin tipi bulunuyor. Ancak hangi insülinin ne ekilde ve hangi dozda kullanlaca hastadan hastaya farkllk gösteriyor. nsülin tedavisinde kan ekeri yüksekliini kontrol altna almann yannda kan ekeri düüklüünü önlemek de önemli ve bu konuda daha fazla aratrma verisine ihtiyaç var.

Ana Sayfaya Git