Yeni tedavi yöntemi umut veriyor

Diz ekleminde kireçlenme, yani kıkırdağın aşınması, gerek dizde oluşturduğu şiddetli ağrı, gerekse hareket kısıtlılığı yaratması nedeniyle yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalık. Üstelik artık sadece ileri yaştaki kişilerin değil, çağımızın önemli problemi olan obezitenin yaygınlaşması ve kontrolsüz yapılan sporlar nedeniyle 35 yaş altındaki kişilerin de sorunu olmaya başladı. Diz kireçlenmesinin günümüzde kesin bir tedavisi ise maalesef henüz mümkün değil. Egzersizden ilaçlara, fizik tedaviden eklem içi enjeksiyonlara, son aşamada ise ameliyata kadar pek çok yönteme başvurularak hastanın yakınmalarının hafifletilmesi amaçlanıyor. Güzel haber ise tıp dünyasında son yıllarda kök hücre tedavisi üzerine yapılan çalışmaların diz kireçlenmesi tedavisinde “umut” vermesi.

Haberler 22.09.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Alper Kaya kök hücre yönteminin diz kireçlenmesinde henüz kesin bir çözüm sunamasa da, dier yöntemlerle sonuç alnamayan hastalarda ikayetlerde azalma ve eklem hareketlerinde artma gibi fonksiyonlarda düzelme saladn belirterek, Kök hücre tedavisi gibi biyolojik tedavilerin yakn bir gelecekte daha fazla kullanlacan düünüyoruz dedi.

MERDVEN NP çIKARKEN ARIYORSA DKKAT!

Dizdeki kireçlenmenin en temel belirtisi ar oluyor. Önce dize yüklenmeyle, merdiven inip çkmayla, hareket etmekle belirginleen ar giderek istirahatte de olumaya balyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Alper Kaya gittikçe iddetlenen arya ilerleyen zamanda hareket kstllnn da eklendii uyarsnda bulunarak dier belirtileri öyle sralyor: Diz çevresinde ilik, ses gelmesi, taklma, kilitlenme gibi yaknmalar da geliebiliyor. Daha da ileri aamalarda dizde erilme sorunu da ortaya çkyor. Oluan bu tablo sonucunda hastalar her gün ar kesici ilaçlar kullanmak zorunda kalyor, evden darya çkamaz hale gelebiliyor.

LERLEYEN AAMADA AMELYAT GEREKEBLYOR

Dizdeki kireçlenmenin tek bir tedavisi yok. Tedavi karar hastann ya, arnn iddeti, günlük aktivitelerin etkilenme durumu, hastann dier hastalklar ve sosyal durumu göz önüne alnarak veriliyor. Hastaln balangç aamasnda diz çevresi kaslarn güçlendiren egzersizler, kilo verilmesi ve ar kesiciler yararl ve yeterli olabiliyor. Kkrdak destekleyici ilaçlar da hastalarn bir ksmnda ary azaltabiliyor. Ayrca fizik tedavi uygulamalar ve eklem içi enjeksiyonlar yaplabiliyor. Daha ileri aamadaki veya önceki tedavilerin yetersiz kald hastalarda kapal yöntemle yaplan artroskopi ameliyat, kemik yük tama ekseninin bozulduu durumlarda bu ekseni düzelten kemik ameliyatlar yaplabiliyor. Kireçlenmenin daha fazla olduu ve kemik yüzeyinde hiç kkrdak dokusu kalmad durumlarda ise protez ameliyatlar gerekiyor.

KÖK HÜCRE YÖNTEM ÜMT VERYOR

Kök hücreler özellikle kemik ilii ve ya dokusunda hem bol yer alyor, hem de bu bölgelerde elde edilmeleri göreceli olarak daha kolay oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Alper Kaya kök hücre tedavisinin hastann ameliyathaneye girmesine ve hastanede yatmasna gerek kalmadan ayn gün içinde yaplabildiini belirterek sözlerine öyle devam ediyor: Lokal anestezi veya sakinletirici anestezi altnda yaplan ilemde kök hücreler hastann kemik iliinden veya karn yalarndan küçük bir ilemle alnyor ve laboratuvarda çoaltlyor. çoaltma ilemi birkaç saat sürüyor. Bu srada hasta kök hücre uygulama ünitesinin dinlenme odasnda dinleniyor. çoaltlan kök hücreler diz eklemine ayn gün sv eklinde enjekte ediliyor. Hasta ilemin ardndan yine ayn gün taburcu ediliyor

YAKINMALARI HAFFLETYOR

Kök hücre, farkl hücrelere dönüme ve çoalma yeteneine sahip özel hücrelere deniyor. Vücudun kemik ilii, ya gibi çeitli dokularnda bulunan kök hücrelerin hasarl kkrdak doku üzerinde yer edinerek yeni kkrdak hücrelerine dönütüü ön görülüyor. Kök hücrelerin ayrca baz maddeler salglayarak kkrdak ykmn azaltt düünülüyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Alper Kaya bu dönüümün gerçekletii oranda da hasarl bölgede onarm ve bu sayede de hastann ikayetlerinde azalma beklendiini vurgulayarak sözlerine öyle devam ediyor: Sorun tümüyle ortadan kalkmasa da yaplan aratrmalar hastalarn ar ikayetlerinde azalma ve eklem hareketlerinde artma gibi günlük aktivitelerinde düzelme salayacak kadar iyileme olabildiini gösteriyor. Ancak kök hücre tedavisi ümit veren bir tedavi olmakla birlikte daha çok aratrma ve kant gerektiriyor, gelecekte daha kesin sonuçlar gösterecei öngörülüyor.

HANG DURUMLARDA BAVURULUYOR?

Ortopedi Uzman Prof. Dr. Alper Kaya kök hücre tedavisinin hangi durumlarda bavurulduunu öyle açklyor: Kök hücre yöntemine ameliyatsz yöntemlerin denenmesine ramen sonuç alnamam hafif veya orta dereceli kkrdak anmas olan kireçlenme durumunda alternatif bir tedavi olarak bavurulabilir. Ayrca daha genç yata olan ve sadece belli bir bölgede kkrdakta herhangi bir nedenden kkrdak kayb olan hastalarda, kök hücre özel bir sentetik doku içinde hasarl kkrdak bölgesine ameliyatla yerletirilerek de kullanlabiliyor. Kök hücre yöntemi protez ameliyat gerektiren çok ilerlemi kireçlenmelerde iyileme salamyor, dolaysyla uygulanmas önerilmiyor. Ancak hangi hastaya uygulanabilirlii hekimin öngörüsüyle deiebiliyor.

Ana Sayfaya Git