Yenidoğan bebeğin sağlık taramaları!

Dr. Aslan, “Ülkemizde yenidoğanda ve çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması, gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir." dedi.

Haberler 25.02.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Halk Sal Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan; Ulusal Yenidoan Tarama Programlar hakknda açklama yapt.

Dr. Aslan yapt yazl açklamada; Ülkemizde yenidoanda ve çocukluk çanda sk görülen salk sorunlarnn erken tannmas, gerekli tedavilerinin salanabilmesi amacyla çeitli tarama programlar yürütülmektedir. Salk Bakanl tarafndan 19 Aralk 2006 tarihinde Neonatal Tarama Program Genelgesi yaynlanmtr. Bu genelge ile ülkemiz genelinde yenidoanlarn Fenilketonüri ve Konjenital Hipotiroidi yönünden taranmas zorunlu hale gelmitir. 2008 Ekim ay sonunda tarama programna Biyotinidaz taramas, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren de Kistik Fibrozis taramas eklenmitir. ifadelerine yer verdi.

Konjenital Hipotiroididir.

Konjenital Hipotiroidi: Yenidoan döneminde en sk karlalan endokrinolojik sorundur diye belirten Dr. Aslan; Konjenital Hipotiroidi, tiroid bezinin hormon yetersizlii ile karakterize bir hastalktr. Skl dünya genelinde 3000-4000 canl doumda birdir. Bu hastal olan yenidoan bebeklerin balangçta hastala ait herhangi bir belirti ve bulgular yoktur. Erken tehis edilmezse kalc zek gerilii kaçnlmazdr. Hastala ne kadar erken tan konulur ve tedaviye balanrsa tedavi o kadar yüz güldürücüdür. eklinde konutu.

Ar zihinsel gerilik

Fenilketonüri (FKU): Kaltsal metabolik bir hastalk olan fenilketonüri de protein yapta olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüümsüz beyin hasar yaratr diyen Dr. Aslan; Hastalk erken tanmlanp tedavi edilmedii takdirde kaçnlmaz sonuç, ar zihinsel geriliktir. Türkiye, bu hastaln en sk (1/6.228) görüldüü ülkelerden biridir. Ülkemizde sk görülmesinin en önemli nedenlerinden birisi akraba evliliklerinin orannn yüksek olmasdr. Hastaln erken tans ve uygun diyet tedavisi ile zek gerilii önlenebilmektedir. diye vurgulad.

Biotinidaz Eksiklii ve Kistik Fibrozise

Biotinidaz Eksiklii: Biotin, B vitaminlerinden biridir, enerji salar ve büyüme için gereklidir. Biotinidaz eksiklii olan kii yiyeceklerinden biotini serbestletiremedii için biotin vücut tarafndan kullanlamaz. Biotinidaz eksiklii anneden veya babadan geçebilen kaltsal (genetik) bir hastalktr. Biotinidaz eksiklii tedavi edilmezse bebekte kas zayfl, iitme kayb, görme (göz) problemleri, saç dökülmesi, deri döküntüleri, havale (kaslma-nöbet), gelime gerilii gibi problemler geliebilmektedir.

Kesin tedavisi yoktur.

Kistik Fibrozis: Kistik Fibrozis esas olarak akcierleri ve sindirim sistemini etkileyen genetik bir hastalktr. En sk rastlanan ikyetler tekrarlayan akcier enfeksiyonlar, aldklar besinleri yeterince sindiremedikleri için bol miktarda yal pis kokulu dklama ve yeterli kilo alamamalardr. Erken tan alan kistik fibrozisli hastalar uygun diyet, ilaçlar ve fizyoterapi ile tedavi edilmektedir. Kistik fibrozis hastalnn kesin tedavisi olmamakla birlikte her geçen gün bulunan yeni tedaviler sayesinde hastalar daha uzun ve salkl bir hayata sahip olmaktadr.

Ana Sayfaya Git