Yetersiz beslenme enfeksiyon riskini arttırıyor

Prof. Dr. Günnur Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli etkenlerden birinin dengeli beslenmek olduğunu belirtti.

Haberler 01.05.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deniz, yapt yazl açklamada, baklk sisteminin, kendisinden farkl bir yapya sahip virüs, bakteri, mantar, parazit gibi zararllar yabanc olarak alglayan ve ondan kurtulmak için çeitli savunma mekanizmalarn harekete geçirerek, organizmay koruyan bir sistem olduunu hatrlatt.

Virüslere kar koruma kalkan olarak rol oynayan baklk sistemini olumlu ve olumsuz etkileyen pek çok faktör olduunu ifade eden Prof. Dr. Deniz, u bilgileri verdi:

Bu faktörlerin banda genetik yatknlk gelmekte ve onu çevre izlemektedir. Stres, kötü beslenme, alkol, uykusuzluk, radyasyon, hava kirlilii gibi etkenler baklk sitemini olumsuz etkilemektedir. Stres, tek bana baklk sistemini basklayarak enfeksiyon etkenlerinin üremesini kolaylatran en önemli risk faktörlerindendir. Baklk sitemini güçlendiren en önemli etkenlerden biri dengeli beslenmedir. Yetersiz beslenme, baklk sistemini bozmakta, fonksiyonlarn basklamakta ve enfeksiyon riskini artrmaktadr. Ayrca sigara ve tütün kullanm da baklk sistemini bozan en önemli etkenlerden biridir.

Deniz, baklk sistemi yetersiz olanlarn, özellikle virüs enfeksiyonlarna yatknlk gösterdiini ifade etti.

BAZI VRÜSLER UYKU HALNDEDR

Prof. Dr. Deniz, virüs enfeksiyonlarnn esas olarak öksürük, haprk ve konumayla ortaya çkan damlacklarn solunmas, öpüme, tokalama yoluyla veya virüs bulam eya, yiyecekle temas sonucu bulatn anmsatt.

Koronavirüslerin hedefinin akcierler olduunu belirten Deniz, Baz virüsler uyku halindedirler ve ortaya çkmak için insanlarn yalanmasn, bakln zayf dümesini, beslenme eksikliklerini veya stres durumunu beklerler. ifadelerini kulland.

Oruç tutmann bakl güçlendirdiine dair bir çalma bulunmadn aktaran Deniz, unlar kaydetti:

Beslenme tarznda yaplan baz deiikliklerin, intermittent (aralkl) beslenmenin bakl güçlendirdii gösterilmitir. Oruç tutarken iftarda çok fazla yemekten ve sahura kalkmadan oruç tutmaktan kaçnmak, iftar ve sahurda dengeli ve doru beslenmek, bol sv ve sv gdalar tüketmek büyük önem tamaktadr. Oruç tutarken uyku düzenine de dikkat etmek gerekir. Sosyal mesafeyi korumak için ramazan ay boyunca toplu iftar yemeklerinden kaçnmak, evde iftar daveti vermemek ve davetlere gitmemek yeni tip koronavirüs salgnndan korunmak için önemlidir.

Ana Sayfaya Git