Yetersiz uyku virüsü etkiler

Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, yetersiz uykunun Covid-19'a yakalanma riskini artırdığını söyledi.

Haberler 17.12.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Remzi ET

DYARBAKIR(SÖZ)-Nörofizyoloji Uzman Prof. Dr. Ylmaz, uyku yetersizliinin Covid-19 üzerindeki etkisini deerlendirdi. Ylmaz, yetersiz uykunun Covid-19a yakalanma riskini artrdn söyledi.

Pandemi sürecinde en çok etkilenen sistemlerden birinin uyku düzeni olduunu dile getiren Ylmaz, kinci yln bitirdiimiz bu periyotta biz de Covid-19 enfeksiyonunun uyku üzerine etkileriyle çok sayda aratrma yaptk. Covid-19 pandemi sürecinde uyku düzeninde kesintiler oldu. Özellikle gece uykusunda bir sirkadiyen ritim, uyku bozukluklar meydana geldi. Evden çalma ve evde kalmann uykuya dalma ya da balama saatini geciktirdi. Uyanma dönemini öteledi. Buna bal olarak görülen sirkadiyen ritim uyku bozukluklarnn toplumda yaygn olarak yerleti. Bu durum özellikle kadn, yal, metropollerde yaayanlarda ve örencilerde görüldü diye konutu.

UYKU BOZUKLUU OLANLARA AI UYARISI

Prof. Dr. Ylmaz, uykuda solunum bozukluu (uyku apnesi) ve horlamas olan kiilerde Covid-19 enfeksiyonunun ölümcül sonuçlarnn, normal popülasyona göre daha yüksek olduunu kaydetti. Uyku bozukluu olan bireylerin Covid-19a yakalandklarnda youn bakm ihtiyac duymalar ya da akcier tutumlarna bal öksürük olumasyla ilgili bilgiler olutuunu vurgulayan Ylmaz, Uyku bozukluu olan kiilerin alarn düzenli olmas, maske ve mesafeye dikkat etmesi, hiçbir rahatszl olmayanlara göre daha önemli çünkü istatiksel olarak uyku bozukluu olan kiilerin Covid-19a bal ölümcül komplikasyonlarnn çok daha sk olduunu gördük dedi.

UYKUDA SALGILANAN HORMON BAIIKLIK SSTEMN GELTRYOR

Uykusuzluun hastanede kalma süresini artrdn dile getiren Prof. Dr. Ylmaz, Pandemi sürecinde uyku süresinin azalmas, miktarnn ve kalitesinin bozulmas özellikle derin uyku ve gece uykusu srasnda devreye giren yara iyileme sürecimizi ve baklk sistemimizi düzene sokan baz hormonlarn salglanmasn bozuyor. Bunun sonucunda da olumsuz etkiler ortaya çkyor. Uykunun yara iyileme sürecimizi hzlandrmas bildiimiz eski bilgiler. Daha önce bunun aratrmas yapld. Yaplan pek çok çalmada derin uyku ve gece uykusu srasnda salglanan büyüme hormonunun yara iyilemesine olumlu etkileri gözlemlendi. Daha sonraki süreç ise bu hormonun baklk sistemini gelitirdiini de gösterdi. Bu nedenle iyi uyuyamadmz bu dönemlerde grip ve nezle oluyoruz. Bu durum hastanede kalma süresini de olumsuz etkiliyor. Yetersiz uyku süreçlerinde komplikasyona yakalanma ya da hastanelere kalma sürelerimiz bu nedenle uzun sürebiliyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git