Yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor

Uzmanlar, yoğurdun önemli bir protein, yağ, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, vitamin ve mineral kaynağı olduğunu belirtiyor.

Haberler 20.12.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy konu hakknda u bilgileri verdi:

Yourt; laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen bir süt ürünüdür. Yourt, Streptokokkus thermofilus ve Laktobasillus bulgarikus bakterileri ile sütün 42-45 Cde 4-5 saat süreyle fermente edilmesi sonucu elde edilir. Yourdun kimyasal bileimi, üretildii süte ve uygulanan ilemlere bal olarak deiiklik göstermektedir.

nsan Sal ve Beslenmedeki Rolü ve Önemi; Geçmiten günümüze kadar yourdun sala yararlar konusunda saysz aratrmalar yaplm ve hala da yaplmaktadr.

YOURDUN FAYDALARI

Yourt; bebeklikten balayarak yala kadar her yata tüketilebilen mucizevi bir besindir. Yourt, önemli bir protein, ya, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, vitamin ve mineral kaynadr. Süte göre folik asit ve baz B grubu vitaminler bakmndan daha zengindir. Ayrca kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimi ve vücutta kullanm daha fazladr.

Yourt; çocuklar için kemik ve di sal için gerekli olduu kadar, ileriki yalar için de osteoporozu önleyici, kaliteli kalsiyum kaynadr. Bir su barda yourt yaklak 300 mg kalsiyum içermektedir. Gereksinimin yüksek olduu çocukluk ve ergenlik döneminde, yourt tüketimi ile günlük vitamin A, folik asit, kalsiyum ve magnezyum ihtiyaçlarnn da önemli bir ksm karlanabilmektedir.

SÜTTEK PROTENLER

Yourdun fermantasyonu srasnda sütün protein, ya ve laktozunda (ekerinde) parçalanma meydana gelir. Buna bal eker orannda azalma, laktik asit, serbest peptitler, amino asitler ve ya asitleri miktarnda ise art olmaktadr. Fermantasyon yourdun sindirimini daha kolay hale getirmektedir. Yourdun fermantasyonu sütteki laktozu yüzde 20-30 orannda azaltr. Böylece sütü sindirmekte zorlanan (laktoz intolerans) kiiler tarafndan yourt, daha rahat tüketilebilir hale gelir.

Düzenli yourt tüketimi, baklk sistemini güçlendirdii, barsaklarda asitlii artrmasna bal zararl mikroorganizmalarn geliimini önlediinden, yourdun bu özellikleri nedeniyle antibiyotik etkisinin olduu belirtilmektedir.

KOLESTROLU DÜÜRÜYOR

çeitli bilimsel çalmalarda düzenli yourt tüketimi ile kanser riskinin azaltt, özellikle kolon kanserine kar koruyucu etkisinin bulunduu belirtilmektedir. Yourdun kolesterol düürücü özellii, kan basnc üzerine olumlu etkileri bulunmaktadr. Yourdun tokluk hissi verdii, kilo kaybnda özellikle ya yakmn hzlandrd da çalmalarda gösterilmektedir. Kan ekerini düzenleyici etkisi nedeniyle diyabet hastalar için de hem öün hem de öün aralarnda tüketilecek besinlerin banda gelmektedir.

Yourt; her yataki insann ister tek bana ister meyve veya sebzelere kartrlarak günlük, beslenmesinde yer vermesi gereken mükemmel mucizevi bir besindir.

Ana Sayfaya Git